Ni l-au luat pe Guru. Definitiv. Statul suedez i-a acordat protectie lui Gregorian Bivolaru, liderul Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut, acuzat de autoritatile romane ca ar fi intretinut relatii sexuale cu un minor. Motivul acestei decizii e
Ni l-au luat pe Guru. Definitiv. Statul suedez i-a acordat protectie lui Gregorian Bivolaru, liderul Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut, acuzat de autoritatile romane ca ar fi intretinut relatii sexuale cu un minor. Motivul acestei decizii este ca persoana respectiva a fost persecutata, in timpul anchetarii sale, de catre procurorii de la Bucuresti. Cu alte cuvinte, sunt invocate grave nereguli prin care au fost incalcate drepturile elementare ale celui anchetat si care au contrazis, in mod flagrant, prezumtia de nevinovatie. Nu numai cererea de extradare, asupra careia a insistat Parchetul General din Romania, a fost respinsa de Justitia suedeza, dar, mai mult, Bivolaru a primit azil politic. Adica protectie morala si sociala. Din acest moment, legea de la Bucuresti nu mai poate actiona. Cine este de vina? Gresesc suedezii? Si-au propus acestia sa umileasca Justitia de la Bucuresti? Sau Justitia de la Bucuresti e vinovata? Adica s-a dovedit a fi injustitie?
Nu voi intra in detalii tinand de tehnica judiciara. Este treaba expertilor in acest domeniu sa o faca. Si inca repede. Cazul Gregorian Bivolaru trebuie sa se transforme, pentru Ministerul Justitiei din Romania si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru Politie si chiar pentru catedrele de drept penal din aceasta tara, intr-un subiect demn de disecat si analizat cu multa atentie si responsabilitate. Pentru ca numai astfel, descoperind cine si unde a gresit, vom putea evita, in viitor, situatii similare, in care Justitia de la Bucuresti, asa cum este ea, sa se vada ingenuncheata si umilita. Dar, ca si in cazul proceselor pierdute de noi la Curtea Internationala de Justitie, pentru care cetatenii nevinovati ai acestei tari sunt siliti sa plateasca de la bugetul alimentat tot de ei sume din ce in ce mai mari de bani, si evitarea altor palme date peste obraz de genul celei suedeze este necesara, dintr-un motiv superior. Si anume acela de a invata sa nu ne mai jucam cu prezumtia de nevinovatie, sa nu mai calcam in picioare drepturile unor persoane, indiferent ce acuzatie planeaza asupra lor si, pana la urma, sa nu mai riscam sa cream drame, aruncand dupa gratii, sub arest sau chiar prizonierat, persoane nevinovate. Pentru ca statul injust, nedrept, abuziv poate crea si chiar creeaza drame cumplite. Daca suedezii nu au gresit, atunci asta avem de invatat din epilogul acestui caz Bivolaru.
Si de ce ar gresi statul suedez, faimos pentru opera pe care a realizat-o in planul justitiei, legalitatii si respectului fata de om? Este evident ca nu exista, in mentalitatea magistratilor suedezi, absolut nici un motiv de a inventa exonerari de raspundere pentru persoane cel putin controversate, cum este Gregorian Bivolaru. In schimb, au existat probe concludente, prezentate de avocatii acestuia, care au demonstrat ca o simpla ancheta, care ar trebui sa fie rece, implacabila, facuta in deplin respect fata de litera si spiritul legii, s-a transformat in haituirea unei persoane si lipsirea acesteia de dreptul de a se apara cu demnitate si in mod deplin. Asta este ceea ce au sanctionat suedezii.
Autoritatile suedeze nu au stabilit prin aceasta ca Bivolaru este nevinovat. Culmea este ca Guru a scapat basma curata, dobandind chiar un plus de notorietate printre adeptii sai, chiar daca, in realitate, a savarsit sau ar fi savarsit faptele pentru care l-au anchetat autoritatile romane. De vreme ce statul, care este infinit mai puternic decat un individ, greseste in raport cu acesta, sub o justitie adevarata omul scapa chiar si in ipoteza in care, in realitate, este un infractor. Imi amintesc ca am fost printre putinii, daca nu cumva chiar singurul editorialist din aceasta tara care, atunci cand intreaga opinie publica s-a inflamat, acuzand Justitia americana ca incearca sa-l faca scapat pe puscasul marin care l-a accidentat mortal pe regretatul Teo Peter, am sustinut contrariul. Si anume ca prezumtivul ucigas din culpa era teleportat in Statele Unite nu pentru a fi scos basma curata, ci, dimpotriva, pentru a fi supus unei anchete riguroase si severe. Dar drepte. Facute in respect fata de normele de procedura penala, care ii garanteaza drepturi si celui anchetat. Si nu am gresit. Daca americanii ar fi avut incredere in sistemul de justitie de la Bucuresti, puscasul marin ar fi fost anchetat aici si nu in alta parte.
Aviz oamenilor politici si cozilor de topor din Politie si Justitie, care isi imagineaza, in continuare, ca intrarea in legalitate prin combaterea infractionalitatii se face prin spectacolul urmaririlor si saltarilor cu mascati, la ore de varf de audienta. Sau vineri. Un fel de telenovela in care unii sunt haitasi si altii haituiti. E grav ca autoritatile de la Bucuresti au gresit in cazul Bivolaru. Dar inca si mai grav ca ele refuza sa constientizeze acest lucru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.