Casa Alba si-a exprimat dorinta ca, si comunitatea internationala sa se implice financiar in reconstructia Irakului. "Suntem ferm hotarati sa ne respectam angajamentele, sa continuam sa ajutam poporul irakian sa construiasca o democratie durabila si
Casa Alba si-a exprimat dorinta ca, si comunitatea internationala sa se implice financiar in reconstructia Irakului. "Suntem ferm hotarati sa ne respectam angajamentele, sa continuam sa ajutam poporul irakian sa construiasca o democratie durabila si sa le acordam asistenta pentru reconstructie", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, comentand informatii publicate de cotidianul The Washington Post. Potrivit ziarului, citat de Rompres, Administratia Bush nu doreste sa solicite noi fonduri pentru reconstructia Irakului in bugetul care va fi supus aprobarii Congresului, in luna februarie, ci intentioneaza sa epuizeze fondurile ramase - aproape o cincime - din cele 18,4 miliarde de dolari alocati, deja, in acest scop. SUA mizeaza pe faptul ca, dupa epuizarea acestor fonduri, alte tari straine si Guvernul irakian vor furniza banii necesari, in special pentru construirea retelelor de electricitate si apa.McClellan nici nu a confirmat, nici nu a infirmat in mod explicit aceste informatii. "Procesul bugetar este in curs. Va vom putea spune mai multe dupa ce acesta se va incheia. (...) Ramanem alaturi de irakieni, dar comunitatea internationala trebuie sa faca acelasi lucru." - a comentat oficialul.
Masacru in cimitir
In timp ce la Washington se fac manevre in vederea obtinerii de finantare internationala a procesului reconstructiei Irakului, in aceasta tara violentele continua.
O explozie a ucis cel putin 36 de persoane si a ranit alte 40, in timpul unor funeralii organizate, ieri, intr-un cimitir din Moqdadiyah (localitate aflata la aproximativ 100 de kilometri nord de Bagdad), informeaza surse ale politiei locale. Conform BBC, carnagiul a fost provocat de un atac sinucigas. Martori oculari afirma ca, anterior deflagratiei, s-au auzit tiruri de arme. Tot ieri, in districtul Dura, din sudul capitalei irakiene, un autovehicul-capcana parcat langa un restaurant dintr-o piata aglomerata a explodat, provocand moartea a cel putin opt persoane si ranirea a inca 12. Barbati inarmati au atacat un convoi cu 60 de cisterne petroliere, miercuri, pe o sosea situata la nord de Bagdad, distrugand 19 autovehicule, au anuntat surse ale politiei irakiene. Atacul a determinat confruntari intre atentatori si fortele de politie care insoteau cisternele. Convoiul respectiv fusese format in urma unei decizii a Guvernului de la Bagdad privind aprovizionarea capitalei cu carburant, dupa inchiderea principalei rafinarii Baiji, din nordul tarii. Aprovizionarea cu petrol fusese suspendata in Irak pentru o perioada de 10 zile, din cauza amenintarilor la adresa soferilor de cisterne. Cinci persoane au murit si alte 13 au fost ranite intr-un atentat cu masina-capcana comis langa un post de politie din Bagdad. Printre victime se afla atat politisti, cat si civili. Inainte de acest atentat, Rahim Ali Sudani, director general in Ministerul Petrolului, si fiul sau au fost asasinati, intr-un atac armat comis asupra autovehiculului la bordul caruia se deplasau. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.