Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat ieri ca proprietatile funciare ale Bisericii Ortodoxe din Bucovina ar putea fi retrocedate in baza unei legi initiate de catre toti parlamentarii din judetul Suceava. Onofrei a declarat ca retrocedarea
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat ieri ca proprietatile funciare ale Bisericii Ortodoxe din Bucovina ar putea fi retrocedate in baza unei legi initiate de catre toti parlamentarii din judetul Suceava. Onofrei a declarat ca retrocedarea proprietatilor si, in special, a proprietatilor Bisericii Ortodoxe din Bucovina, este una din principalele preocupari ale Prefecturii in acest an, aratand ca doreste ca procesul de retrocedare sa fie finalizat pina la inceputul primaverii. Prefectul de Suceava a anuntat ca a fost intocmit un calendar pentru aplicarea legilor proprietatii si ca stadiul retrocedarilor va fi analizat saptamanal, iar comisiile locale de fond funciar vor fi impulsionate sa trimita dosarele spre validare Comisiei judetene de fond funciar. In ceea ce priveste retrocedarea terenurilor forestiere Bisericii din Bucovina, Onofrei a spus ca exista posibilitatea ca toti parlamentarii suceveni sa initieze o lege de reinfiintare a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina "in structura si forma" avuta pana in 1945. "Ne straduim sa rezolvam problema Fondului Bisericesc chiar daca vom fi nevoiti sa apelam la medierea Patriarhiei si a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Vom cere inclusiv Curtii Constitutionale sa se pronunte si sa ne ajute in aceasta problema. Cerem sprijinul Guvernului si, in final, daca va fi cazul, va trebui ca prin parlamentarii de Suceava sa facem o initiativa legislativa de reinfiintare a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina in structura si forma avuta inainte de 1945. Sper ca problema sa fie rezolvata corect si legal", a mai spus Onofrei. Comisia judeteana de fond funciar Suceava a invalidat, in decembrie 2005, cererea Fondului Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei privind retrocedarea unor suprafete de terenuri forestiere, motivand ca aceasta fundatie, care este o persoana juridica de drept privat, nu poate fi considerata continuatorul Fundatiei de drept public care a detinut terenurile revendicate. Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a depus la Comisia judeteana de fond funciar Suceava o cerere privind retrocedarea a 192.000 de hectare de terenuri forestiere in baza Legii 247/2005. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.