Exporturile au crescut anul trecut intr-un ritm ridicat, cu recorduri in lunile martie, iulie si septembrie. Cu toate astea, importurile au devansat cu mult exporturile, ceea ce a alimentat deficitul comercial. ""In perioada ianuarie-noiembrie exp
Exporturile au crescut anul trecut intr-un ritm ridicat, cu recorduri in lunile martie, iulie si septembrie. Cu toate astea, importurile au devansat cu mult exporturile, ceea ce a alimentat deficitul comercial.

""In perioada ianuarie-noiembrie exporturile s-au ridicat la 20.433,3 miliarde de euro, in crestere cu 17,4% fata de perioada similara din 2004, iar importurile au fost de 29.440,0 miliarde de euro, in crestere cu 24,2%"", se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Economiei si Comertului. Fata de aceasta evolutie, pe intreg anul 2005 va fi depasita prognoza initiala privind un volum cumulat al schimburilor comerciale externe de 50 de miliarde de euro, se mai spune in comunicat.
EXPORTURI. Imbracamintea, incaltamintea, masinile si echipamentele industriale, produsele metalurgice, cimentul si sarea precum si mijloacele si materialele de transport cumuleaza impreuna 15.583,2 milioane de euro si reprezinta 76,2% din totalul exporturilor.
IMPORTURI. Masini, dispozitive si echipamente mecanice si electrice, produse minerale, imbracaminte si materialele textile, mijloace si materiale de transport, produse metalurgice si produse ale industriilor chimice si conexe cumuleaza 22.273,7 de milioane de euro, reprezentand 75,7% din totalul importurilor.
BALANTA. Dinamica importurilor reflecta, in continuare, nevoia de import a unor materii prime, materiale si componente necesare realizarii productiei de export, dar si solicitarea sporita de echipamente de inalta tehnologie aferente noilor investitii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.