La Butimanu, relativ aproape de Bucuresti, se afla cel mai mare depozit artificial de gaze din Balcani, care apartine Romgaz. O mare parte din rezerva strategica de caldura a Romaniei e inmagazinata aici. Pe fondul scandalului ruso-ucrainean, importa

La Butimanu, relativ aproape de Bucuresti, se afla cel mai mare depozit artificial de gaze din Balcani, care apartine Romgaz. O mare parte din rezerva strategica de caldura a Romaniei e inmagazinata aici. Pe fondul scandalului ruso-ucrainean, importanta ""buteliei"" Capitalei a crescut.

OAMENI SI COMPRESOARE. La Butimanu sunt 18 compresore de mare putere. Cele mai multe au fost aduse aici in intervalul 2000-2002 (cand s-au construit si multe hale noi) si se ridica la standarde occidentale. Investitia in utilaje noi si retehnologizare a fost de 11 milioane de euro. Si compresoarele vechi, facute in anii a€™80 la Uzinele 23 August, redevenite Faur, au fost retehnologizate: au tablouri de comanda electronica si li s-au schimbat piesele. Masurile de siguranta sunt drastice. Toata incinta complexului de la Butimanu e supravegheata cu camere de luat vederi, iar potentialele scurgeri de gaze sunt supravegheate de senzori care pot da imediat alarma si eventual pot opri automat instalatiile in cazul in care indicele gazelor scurse ajunge la cota de pericol de explozie. Vara, cand consumul de gaze e mai mic, compresoarele lucreaza si trimit gazele spre depozitul de la Bilciuresti.
Oamenii care lucreaza aici (cam 70) sunt in general multumiti. Un muncitor ajunge, cu sporuri cu tot, la vreo 9 milioane de lei pe luna. Directorul ""al mare"" de la Ploiesti, Vasile Carstea, ne-a spus ca personalul a fost bine selectat. Au fost pastrati oamenii competenti, ca maistrul Matei Vasile, care lucreaza aici din 1981, dar au fost adusi si specialisti tineri.
PADURI SI SONDE. Un cantec comunist zicea ca ""Tara noastra, fratioare,/ Are munti, paduri si sonde!"". La Bilciuresti sunt atat paduri, cat si sonde, muntii fiind inlocuiti de conducte care vin de la Butimanu. Acestea sunt pazite, fiindca de cateva ori hotii de combustibil au confundat tevile si, crezand ca pot fura benzina, au dat gauri. La Bilciuresti sunt depozitate aproape 1,4 milioane de metri cubi de gaz metan, adica aproape jumatate din intreaga rezerva strategica a Romaniei. La o adica, ele vor deservi populatia Bucurestiului daca tensiunile ruso-ucrainene vor continua si, din aceasta cauza, Romaniei nu i se vor mai livra gaze.

PERICOLUL ""SURSEI UNICE""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.