Echipa de consilieri a presedintelui Traian Basescu n-a fost deloc una stabila in 2005, un an care a consemnat sase plecari. Ultima, a Renatei Weber, consilier pe probleme juridice, a avut loc chiar in pragul Anului Nou, ea justificandu-si demisia pr

Echipa de consilieri a presedintelui Traian Basescu n-a fost deloc una stabila in 2005, un an care a consemnat sase plecari. Ultima, a Renatei Weber, consilier pe probleme juridice, a avut loc chiar in pragul Anului Nou, ea justificandu-si demisia prin probleme de sanatate. "Este vorba despre o boala care poate si trebuie sa fie tratata, dar acest lucru necesita luni intregi de tratament. Nu vreau sa intru in amanunte despre boala, dar din octombrie pana acum, la sfarsitul anului, am stat in concediu medical o luna si jumatate", a precizat fostul consilier al sefului statului.
Weber a mai spus ca in decembrie a fost o singura data la Cotroceni, pentru a-l informa pe Basescu despre concediul medical. "Am decis, acum, sa renunt la postul de la Presedintie, intrucat boala s-a agravat si trebuia sa iau o hotarare privind inceperea tratamentului", a mai spus fostul consilier prezidential.
Intrebata daca in ultima perioada a avut disensiuni cu presedintele, Weber a spus ca nu s-a pus o asemenea problema si ca, in nici un caz, nu a demisionat din cauza unor neintelegeri cu Traian Basescu. "Presedintele a fost extrem de intelegator cand i-am spus ca va trebui sa renunt la functie pentru a urma un tratament", a precizat ea.
Consiliera a fost numita in functie in decembrie anul trecut. Weber, de profesie avocat, unul dintre exponentii societatii civile din Romania, a fost presedinte al Fundatiei pentru o Societate Deschisa.

Lista lunga de plecari

Weber nu este primul consilier al presedintelui Traian Basescu care renunta la functie. Primul plecat a fost Vasile Blaga, in decembrie 2004, practic imediat dupa ce a sosit la Cotroceni, insa el si-a dat demisia pentru portofoliul Internelor din Guvernul Tariceanu.
A urmat, la inceputul lunii mai, scriitorul si eseistul Andrei Plesu, fost ministru de Externe. La acel moment, el a declarat ca efortul si ritmul de lucru de la Presedintie "depaseau puterea arterelor" sale, iar intentia sa era "mai veche". Conform unor surse, insa, ceea ce l-a determinat sa-l paraseasca pe Traian Basescu au fost unele neintelegeri cu consilierul de stat Elena Udrea, sefa Cancelariei Prezidentiale.
La sfarsitul lunii iunie a plecat si Stana Anghelescu, care si-a dat demisia "din motive personale". Problemele erau mai mult ale sotului acesteia, care este cercetat pentru nereguli in privinta unor presupuse acte de evaziune fiscala la firma sa de tigari. De aceste probleme a fost legat si numele Stanei Anghelescu, care, pana la numirea la Cotroceni, a fost administratorul firmelor conduse de sotul sau. Inainte de demisie, presedintele Traian Basescu ii avertiza pe doi apropiati ai sai, printre care si Florin Anghelescu, sa inceteze cu zvonurile privitoare la influenta pe care ar exercita-o asupra sa.
A urmat Elena Udrea, care a renuntat sa mai fie sefa Cancelariei Prezidentiale pe 21 octombrie, pe motiv ca "nu doreste sa devina o vulnerabilitate a demersurilor presedintelui Romaniei".

Doi noi consilieri

In locul Renatei Weber, in functia de consilier prezidential pe probleme constitutional-legislative a fost pus fostul ei secund, Stefan Deaconu. Deaconu (31 de ani), de profesie jurist, asistent universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, a fost expert parlamentar, director in Directia pentru lucrarile Comisiilor din Senat.
De asemenea, presedintele Traian Basescu a numit-o pe Anca Ilinoiu, consilier de stat la Presedintie, in functia de consilier prezidential pentru probleme de politica externa. Anca Ilinoiu (38 de ani), specialist in relatii economice internationale, a fost diplomat de cariera, ultima functie detinuta in Ministerul de Externe fiind cea de director general al Directiei Afaceri Politice si Economice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.