Mesele festive, cu ocazia Sarbatorilor de iarna, trebuie sa fie ele insele o placere, nu numai culinara. ''Oare cum se poate realiza acest deziderat, tinand cont de faptul ca nu toti suntem sanatosi, si chiar daca am fi aparent, excesele sunt urmate
Mesele festive, cu ocazia Sarbatorilor de iarna, trebuie sa fie ele insele o placere, nu numai culinara. ''Oare cum se poate realiza acest deziderat, tinand cont de faptul ca nu toti suntem sanatosi, si chiar daca am fi aparent, excesele sunt urmate in mod asteptat de consecinte medicale negative asupra organismului. O buna si corecta informare asupra a ceea ce reprezinta o alimentatie sanatoasa, valabila oricand si pentru toata lumea, devine un pretios punct de plecare in luarea deciziilor culinare, chiar si cu ocazia acestor minunate zile de sarbatoare.
Exista cinci caracteristici de baza ale unei alimentatii optime. Ea trebuie sa fie adecvata, potrivita, astfel incat alimentele consumate sa aduca nutrienti esentiali, fibre si energie in cantitati suficiente pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corpului. Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie echilibrata. In alegerea dietei nu trebuie sa prevaleze un nutriment sau aliment in defavoarea altuia, deci, e de preferat o proportie optima in selectie.
Aceeasi alimentatie sanatoasa trebuie sa fie controlata caloric, cu alte cuvinte, cantitativ si calitativ, nu trebuie sa depaseasca nevoile metabolice si de activitate fizica, dar sa nici nu fie sub aceste limite. Moderatia in alimentatie se refera la posibilul exces de sare, grasimi, zahar sau alt component peste anumite limite. Alimentatia este sanatoasa si hranitoare cu adevarat daca este variata. Aproape orice <> alimentara poate fi <> prin consumul altor alimente'', precizeaza Dana Simu, medic primar la ''Centrul Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice'' Cluj-Napoca.
Dr. Simu spune ca ''plecand de la aceste premize, in mod evident atitudinea corecta din punct de vedere alimentar este, totusi, una singura. Excesul de grasimi de origine animala, specific acestui interval de timp, dulciurile concentrate - zahar, bomboane, cozonaci, prajituri - si alcoolul prea mult sunt tot atatea greseli pe care le vom plati cu sanatatea, pe termen scurt sau lung. Exista categorii populationale care isi cunosc afectiunile cronice - metabolice, cardiovasculare, hepatice - si, de aceea, ei sunt primii vizati la moderatie. Primordial, trebuie sa stie ca nu-si pot permite sa-si intrerupa medicatia. Firesc, si ei sunt oameni, deci se pot alimenta in limitele pe care le impun starea lor de sanatate. De exemplu, un pacient cu diabet zaharat nu-si poate permite excese de dulciuri concentrate nici in aceasta perioada. Un pacient hipertensiv va fi obligat sa reduca in continuare consumul de sare, chiar si cea <>.
Mai delicata este problema obezilor, care, mari gurmanzi permanent, profita de oportunitatea <> de controlul caloric al ratiei, agravandu-si situatia greutatii si nu numai. Chiar si persoanele sanatoase pot trai consecinte patologice ale exceselor alimentare, calitativ si/sau cantitativ. De aceea, cred ca ar fi bine ca pe masa fiecarui roman sa existe paine, legume, zarzavaturi, fructe din belsug - chiar si nuci, paste fainoase, lapte si toate derivatele lui hipolipidice, carne sanatoasa''. In opinia Danei Simu ''alimentatia cu ocazia Sarbatorilor ramane, in cele din urma, o problema de mentalitate, despre care, de altfel, se discuta din ce in ce mai mult. Momentele prielnice cunoasterii a ceea ce inseamna alimentatie sanatoasa ar trebui sa se desfasoare pe parcursul intregului an, fara sa aiba conotatii de restrictie sau punitive''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe

Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.