Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a discutat telefonic cu omologii sai roman si ucrainean despre relatiile cu cele doua tari, dar si despre majorarea pretului la gaze naturale si asigurarea alimentarii cu energie electrica a Republicii Moldov
Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a discutat telefonic cu omologii sai roman si ucrainean despre relatiile cu cele doua tari, dar si despre majorarea pretului la gaze naturale si asigurarea alimentarii cu energie electrica a Republicii Moldova, transmite BASA-press.
Biroul de presa al Presedintiei de la Chisinau a precizat ca Vladimir Voronin si Traian Basescu au discutat si despre problema asigurarii securitatii energetice a Republicii Moldova, in conditiile majorarii preturilor la gazele naturale. Cei doi si-au exprimat si increderea ca dialogul stabilit intre cele doua parti va permite accelerarea dezvoltarii europene a celor doua state.
In cursul convorbirii cu presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, Vladimir Voronin a abordat si subiectul aprovizionarii cu gaze naturale si asigurarea alimentarii cu energie electrica a Ucrainei si Republicii Moldova. Guvernul de la Kiev a anuntat, miercuri, intentia de a majora, de la 1 ianuarie 2006, pretul energiei electrice livrate Chisinaului cu 0,15 centi/ KWh.
Cei doi lideri au discutat si despre agenda intalnirii de vineri a premierilor celor doua tari, care se va desfasura la Kiev. In cursul intrevederii va fi discutata si problema eficientei controalelor la granita comuna si a asigurarii conditiilor optime pentru realizarea misiunii UE de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene.
Surse citate de BASA-press au afirmat ca premierii celor doua tari urmeaza sa stabileasca un termen pentru aplicarea de catre Ucraina a deciziei de a nu mai admite trecerea prin vama a marfurilor care nu sunt insotite de autorizatii emise de Chisinau. La randul sau, Republica Moldova urmeaza sa reia inregistrarea firmelor transnistrene in regim special. Aplicarea acestei decizii a fost deja amanata de mai multe ori in ultimul an.
Voronin si-a exprimat si aprecierea fata de progresele inregistrate in privinta reglementarii conflictului transnistrean, prezentarea planului ucrainean de reglementare a situatiei din regiunea separatista si instituirea monitorizarii internationale la granita dintre Republica Moldova si Ucraina, precum si fata de consensul realizat in privinta necesitatii crearii conditiilor pentru democratizarea regiunii transnistrene. Voronin si Iuscenko au discutat si despre posibilele consecinte ale accidentului ecologic produs in regiunea Ivano-Frankovsk din Ucraina, liderul de la Kiev promitand ca va cere serviciilor specializate sa intensifice monitorizarea situatiei si sa intervina rapid pentru eliminarea efectelor incidentului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.