Romania se va transforma, in viitorul apropiat, din tara de tranzit in tara de destinatie pentru migrantii economici din estul continentului si sudul asiatic, tentativele de trecere ilegala a frontierei inregistrand, in 2005, o crestere spectaculoasa

Romania se va transforma, in viitorul apropiat, din tara de tranzit in tara de destinatie pentru migrantii economici din estul continentului si sudul asiatic, tentativele de trecere ilegala a frontierei inregistrand, in 2005, o crestere spectaculoasa fata de anii precedenti. De la inceputul anului si pana in prezent, 694 de straini au fost prinsi "fortand" granitele, cei mai multi dintre ei provenind din India, Irak, Pakistan,Turcia, Georgia, Republica Moldova, Liberia si Nigeria.
Irakienii, afganii si indienii prefera, in continuare, pentru a ajunge in Occident mai multe rute. Este vorba despre: Afganistan - Iran - Irak - Turcia - Bulgaria - Romania, Afganistan - Iran - Irak - Turcia - Bulgaria - Serbia - Croatia, ramanand active si rutele estice. Politistii spun ca pe langa toate aceste probleme, in 2005, aproximativ 48.000 de straini au fost intorsi din drum pentru ca nu indeplineau conditiile legale de a intra in Romania. 4.126 de persoane nu au putut prezenta sumele de bani necesare intretinerii pe teritoriul statului nostru, 23.093 aveau probleme vamale, 743 au refuzat plata unor taxe legale, 4.850 au fost depistati cu nereguli in documentele de calatorie, 66 circulau cu pasapoarte/vize false, iar in 182 de situatii au fost identificate falsuri in acte.
Din Romania nu au putut sa plece alte 4.927 de persoane straine, deoarece incalcasera regulamentul vamal, erau suspecte de comiterea unor ilegalitati in spatiul Schengen, ori, pur si simplu posedau acte de calatorie falsificate.
La frontiera "verde" au fost depistati 694 de straini, dintre care 134 au incercat sa intre ilegal in Romania si 560 persoane au dorit sa plece fraudulos. Tot in perioada analizata au fost descoperite o suta de calauze si 33 filiere de migratie ilegala, cu 219 persoane implicate.

Fiecare intrus cu metoda lui

Politistii de frontiera precizeaza ca in acest an s-au accentuat modalitatile mascate de migratie ilegala, strainii avand planuri bine stabilite de a fenta legea. Dupa intrarea legala in Romania pe baza pasapoartelor nationale, turcii folosesc acte emise de autoritatile din Grecia, Suedia si Bulgaria ori permise de sedere italiene, pe care le falsifica incercand sa iasa ilegal din tara pe la frontiera de vest. Moldovenii de peste Prut, dupa ce ajung legal la noi in tara, incearca, prin intermediari (de obicei, romani) sa treaca ilegal frontiera, utilizand pasapoarte romanesti, belgiene, lituaniene, poloneze, slovace si bulgaresti, toate falsificate prin inlocuirea fotografiei.
De asemenea, ei fac rost, in tara de origine, si de permise de sedere in Italia, Germania, Grecia sau Spania. Au fost inregistrate cazuri in care moldovenii se prezinta in punctele de trecere a frontierei aeroportuare, cu intentia de a calatori intr-o tara in care nu au nevoie de viza (Tunisia), cu tranzit Germania, avand asupra lor carti de rezidenta grecesti false. Cetatenii din Singapore incearca intrarea in Romania prin folosirea de pasapoarte, eliberate de autoritatile din Japonia si Singapore, care nu le apartin. Sarbii si camerunezii "forteaza" granita cu documente slovene si franceze falsificate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.