Bulgaria va inregistra un surplus bugetar de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2005, fapt care va confirma previziunile anterioare, a declarat ieri ministrul bulgar de Finante, Plamen Oresarski, care se asteapta la obtinerea unui excedent si anul
Bulgaria va inregistra un surplus bugetar de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2005, fapt care va confirma previziunile anterioare, a declarat ieri ministrul bulgar de Finante, Plamen Oresarski, care se asteapta la obtinerea unui excedent si anul viitor, transmite Reuters.
Oresarski a mai spus ca deficitul de cont curent aferent anului 2005 va depasi 14% din PIB, fiind superior estimarilor anterioare de 13,5%. Potrivit oficialului, Guvernul bulgar intentioneaza sa reduca deficitul de cont curent la 12%, in 2006. "Obiectivul nostru principal este de a opri aprecierea deficitului de cont curent, care este alimentat de sectorul privat, iar cheltuielile sectorului public vor fi limitate, pentru a contribui la stabilitatea macroeconomica", a declarat Oresarski.
In pofida faptului ca Bulgaria aplica una dintre cele mai stricte politici fiscale din Europa, autoritatile fac eforturi sa controleze cresterea consumului, care alimenteaza cererea de importuri si a generat cresterea alarmanta a deficitului de cont curent.
Initial, Executivul bulgar se astepta la un deficit bugetar, in acest an, dar tinta referitoare la venituri a fost depasita semnificativ, astfel incat, la sfarsitul lunii octombrie, a fost consemnat un surplus consolidat de 3,9% din PIB. Fondul Monetar International a recomandat Bulgariei obtinerea unui excedent de 3% din PIB, pentru a compensa efectul negativ al deficitului de cont curent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.