Masinile mai sigure si autostrazile mai bune nu va feresc de accidente daca urcati la volan dupa cateva pahare cu alcool.
Tentatia este mare, mai ales la masa festiva din noaptea dintre ani, care e stropita din belsug cu vin, tarie, sampanie.
Masinile mai sigure si autostrazile mai bune nu va feresc de accidente daca urcati la volan dupa cateva pahare cu alcool.
Tentatia este mare, mai ales la masa festiva din noaptea dintre ani, care e stropita din belsug cu vin, tarie, sampanie... Nu doar amenda si suspendarea permisului trebuie sa va ingrijoreze. Ci faptul ca abuzul de alcool va poate costa chiar viata. Este un motiv serios de ingrijorare pentru americani, la care accidentele de masina sunt principala cauza a mortalitatii la persoanele cu varste cuprinse intre 1 si 34 de ani. De-a lungul vietii, 30% dintre americani sunt implicati intr-un accident cauzat de starea de ebrietate. Numarul accidentelor provocate de consumul de alcool a crescut in SUA de la 123 de milioane in 1993 la 159 de milioane in 1999. Cifrele arata ca numarul incidentelor creste de la an la an, mai ales in timpul sarbatorilor Craciunului, conform unui studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC). ""Datele arata ca alcoolul la volan este o problema foarte grava, in fata careia pierdem teren"", este de parere Kyran Quinlan, unul dintre autorii studiului. Asociatia Americana de Psihiatrie (APA) recomanda de Sarbatori un consum moderat de alcool. Alcoolul la volan inseamna viteza de reactie mult mai mica, stare de somnolenta si putere de concentrare foarte scazuta, elemente care concura la producerea accidentelor grave. APA mai atentioneaza ca alcoolul este periculos in combinatie cu medicamente. FRACTURI. Nu numai cand suntem la volan alcoolul e periculos. Putini stiu ca el este responsabil pentru deteriorarea masei osoase, favorizand producerea fracturilor si impiedicand vindecarea acestora. Dr. Dennis A. Chakkalakal, de la Centrul Medical Omaha din Nebraska, a explicat intr-un studiu ca alcoolul incetineste formarea celulelor osoase. El recomanda celor care au suferit o fractura sa nu consume nici un strop de bautura alcoolica pana la vindecarea completa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.