Seful Statului Major al Armatei Romane, Eugen Badalan, nu stie daca americanii vor amplasa in Romania un scut antiracheta, asa cum scria recent cotidianul Washington Times. Dupa ce ziarul Washington Times a preluat o informatie din presa franceza,
Seful Statului Major al Armatei Romane, Eugen Badalan, nu stie daca americanii vor amplasa in Romania un scut antiracheta, asa cum scria recent cotidianul Washington Times.

Dupa ce ziarul Washington Times a preluat o informatie din presa franceza, potrivit careia Romania se afla pe traseul scutului antiracheta pe care americanii intentioneaza sa-l construiasca in Europa de Est din motive defensive, seful Statului Major al Armatei Romane, generalul Eugen Badalan, a declarat ca acest subiect nu a fost luat inca in discutie.
Intr-un interviu acordat BBC si preluat de Rador, generalul Badalan spune ca, ""cel putin pana in acest moment, la Ministerul Apararii nu s-a discutat niciodata asa ceva"". Reactia responsabilului roman este o urmare fireasca a articolului ""Aparati si Coasta de Est"" din Washington Times, care discuta posibilitatea plasarii unei baze americane de aparare impotriva unui atac cu rachete pe batranul continent.
IPOTEZE. Articolul dezvolta teza conform careia, pentru a-si apara Coasta de Est si pe aliatii europeni ai Americii, Statele Unite vor sa construiasca o baza defensiva in Europa. Tarile aflate in colimatorul Agentiei de Aparare Antiracheta, organismul care se ocupa de acest vast proiect, sunt Polonia, Republica Ceha, Ungaria si Romania. Oricare dintre aceste tari ar oferi protectie fata de un atac cu rachete cu raza lunga de actiune impotriva Americii de Nord si a unui posibil atac cu rachete cu raza medie de actiune indreptate impotriva Europei.
Desi bugetul Pentagonului nu are suficiente resurse pentru a acoperi cheltuielile aferente construirii acestei baze, Washington Times sustine ca proiectul trebuie sa fie gata pana in 2008.
NU, NU, NU. Se pare ca Romania nu stie de planurile americane. Stie doar ca, dupa cum a declarat generalul Badalan, a semnat acordul de amplasare a unei baze americane cu mai multe zone de instructie. Responsabilul roman a insistat insa ca o baza de scut antiracheta ""se amplaseaza dupa ce se fac studii veritabil stiintifice in legatura cu existenta ei si cu modul in care ea isi poate indeplini scopurile. Nu numai ca nu exista un studiu, nici nu a fost vreodata abordata ca idee, ca o discutie preliminara macar"", a conchis Badalan, care crede ca Romania nu are nevoie de asa ceva.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.