Evolutia cursului de schimb euro/leu si a paritatii euro/dolar poate fi reglata de cei care realizeaza operatiuni de comert exterior prin utilizarea instrumentelor derivate oferite de Bursa la termen din Sibiu, prin operatiuni de acoperire a riscului
Evolutia cursului de schimb euro/leu si a paritatii euro/dolar poate fi reglata de cei care realizeaza operatiuni de comert exterior prin utilizarea instrumentelor derivate oferite de Bursa la termen din Sibiu, prin operatiuni de acoperire a riscului valutar, hedging.
"Pentru 2006 anticipez o continuare a tendintei de apreciere a monedei nationale, dar in mod gradual, fara fluctuatii semnificative", crede Bogdan Barbieru, broker la Vanguard. "In acest sens sunt demne de luat in considerare preturile la care se tranzactioneaza la Sibiu contractul euro/leu cu scadenta martie. Astfel, in data de 23 decembrie, pretul de cotare al acestui contract era de 3,6372 lei, cu 0,0245 lei mai mic decat cursul mediu din aceeasi zi.
O evolutie fara fluctuatii semnificative poate fi explicata si printr-o reducere a intrarilor de fonduri speculative, datorata majorarii dobanzilor de referinta din Uniunea Europeana si Statele Unite".
La sfarsitul lui octombrie si inceputul lui noiembrie, pretul futures al euro pentru scadenta martie a fost cuprins intre 3,62 - 3,64 lei. Pana la finele lunii trecute, fluctuatiile de pret au fost majore, ele fiind cuprinse intre 3,61 si 3,68 lei.
Decembrie a adus o stabilizare a euro, care s-a mentinut in jurul pragului de 3,63 lei, investitorii tinand cont de declaratiile oficialilor BNR, care au precizat ca leul va fi o moneda puternica si anul viitor. In privinta evolutiei paritatii euro/dolar, Bogdan Barbieru considera ca "ea va fi influentata de politicile monetare ale Rezervei Federale americane si de cele ale Bancii Centrale Europene.
Ramane de vazut daca majorarea dobanzii de referinta de catre BCE la 2,25% a reprezentat un foc de paie sau se poate transforma intr-o tendinta pe termen lung, la fel cum a procedat si Fed.
Pe piata futures de la Sibiu, investitorii au manifestat prudenta in ceea ce priveste raportul euro/dolar cu scadenta martie, ei tranzactionand la valori apropiate cu cele pentru scadenta decembrie, semn ca nu se asteapta, in viitorul apropiat, la o apreciere semnificativa a euro".
Saptamana trecuta, preturile futures pe paritatea euro/dolar cu scadenta martie au scazut de la 1,1990 la 1,1840 dolari, fata de maximele de 1,20 - 1,22 dolari, inregistrate la inceputul lui octombrie, si minimul de 1,1710 dolari atins la inceputul lui decembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.