Evaluarea celor 1.100 de dosare de adoptie internationala nerezolvate s-ar putea finaliza in primavara lui 2006, sustine ministrul de Externe, Mihai Ungureanu. Seful diplomatiei de la Bucuresti reafirma, totodata, decizia autoritatilor romane de a nu
Evaluarea celor 1.100 de dosare de adoptie internationala nerezolvate s-ar putea finaliza in primavara lui 2006, sustine ministrul de Externe, Mihai Ungureanu. Seful diplomatiei de la Bucuresti reafirma, totodata, decizia autoritatilor romane de a nu modifica legislatia in domeniu.
Cele 1.100 de dosare din perioada 2001-2004 sunt evaluate de catre un grup de lucru interdepartamental, iar un raport al acestuia privind rezultatele finale este asteptat in luna aprilie.
Potrivit ministrului de Externe, pana acum au fost clarificate situatiile a 369 de copii, dintre care nici unul nu se afla in faza finala a procedurii, la momentul introducerii Moratoriului privind adoptiile internationale.
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrului Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, sa anunte punctul de vedere oficial al Guvernului roman in problema adoptiilor internationale, dupa ce Statele Unite au reclamat "lipsa de transparenta" a procesarii dosarelor depuse.
Seful Guvernului a aratat ca cererile de adoptie depuse de familii din strainatate dupa introducerea Moratoriului de suspendare a acestor proceduri nu indeplinesc conditiile necesare pentru ingrijirea unui copil roman.
"Cei care au depus aceste cereri, in pofida Moratoriului, stiau de la inceput ca isi asuma un risc", a adaugat premierul.
Saptamana trecuta, Maura Harty, adjunct al secretarului de stat pentru afaceri consulare, a reclamat "lipsa de transparenta" cu privire la situatia celor 1.100 de dosare de adoptie internationala din Romania, ramase nerezolvate, apreciind ca autoritatile romane ar trebui sa identifice un mecanism legal pentru solutionarea lor.
Desi autoritatile romane au anuntat ca au fost trimise instiintari cu decizia finala in cazul acestor solicitari, Harty a insistat asupra faptului ca familiile respective nu stiu unde sunt minorii pe care vor sa ii adopte si nici ce se intampla cu ei.
Potrivit Mediafax, in timpul Moratoriului, au existat 1.399 de inregistrari privind solicitari de adoptie internationala, care au fost preluate de Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) de la fostul Comitet Roman pentru Adoptii. Dupa eliminarea suprapunerilor (copii ceruti de mai multe familii, din aceeasi tara sau din tari diferite), a rezultat ca este vorba despre 1.100 de copii.
O initiativa pentru solutionarea favorabila a cazurilor de adoptie aflate in asteptare a fost inclusa in raportul Parlamentului European privind stadiul de pregatire a Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.