Penultima saptamana a anului nu a adus schimbari importante ale cursului euro/leu, chiar daca moneda unica a testat de mai multe ori pragul de 3,67 lei. "In momentul in care euro se apropie de pragul de 3,67 lei, apar ordinele de vanzare", comenta ev
Penultima saptamana a anului nu a adus schimbari importante ale cursului euro/leu, chiar daca moneda unica a testat de mai multe ori pragul de 3,67 lei. "In momentul in care euro se apropie de pragul de 3,67 lei, apar ordinele de vanzare", comenta evolutia pietei un dealer bancar. "Probabil este cineva multumit cu acest nivel.
In cazul in care acest nivel va fi depasit, este posibil ca euro sa incheie anul la 3,69 - 3,7 lei". Euro a inceput saptamana in scadere, la 3,6494 lei, in urmatoarele zile moneda nationala aflandu-se sub presiunea exercitata de cumpararile numeroase, care au depasit oferta cu circa 20 milioane euro. Astfel ca, vinerea trecuta cursul mediu a fost stabilit la 3,6617 lei, euro depasind ultima data pragul de 3,67 lei la inceputul lui noiembrie. Dolarul american a reinceput sa creasca catre pragul de 3,1 lei, o data cu schimbarea evolutiei paritatii euro/dolar pe pietele internationale. Daca la inceputul saptamanii el a scazut la 3,0390 lei, joi a atins un maxim de 3,0963 lei, iar vineri a coborat la 3,0831 lei. Pe piata monetara, fluctuatiile mari ale dobanzii "over night", care au fost cuprinse intre 1 si 6%, au permis realizarea de speculatii intrabancare. In ceea ce priveste dobanda la un an, aceasta era cuprinsa vinerea trecuta intre 4,63 si 7,28%, valori apropiate de cele de la inceputul lui decembrie. Dupa ce in urma cu doua saptamani banca centrala a sterilizat din piata monetara 5 miliarde lei, atrase in depozite cu scadenta trimestriala si cu o dobanda cuprinsa intre 6,56 si 7,5%, mentinerea unei lichiditati ridicate a adus lunea trecuta o noua interventie, BNR atragand 4,7 miliarde lei, in depozite cu scadenta la o luna, dobanda aplicata fiind de 7,5%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.