Cerceii pentru oi, capre si porci (adica identificarea, crotalierea si inregistrarea animalelor) reprezinta acum un subiect ""fierbinte"" pentru Romania.
Si aceasta dupa ""urecheala"" aplicata de Uniunea Europeana atat in raportul de tara, ca
Cerceii pentru oi, capre si porci (adica identificarea, crotalierea si inregistrarea animalelor) reprezinta acum un subiect ""fierbinte"" pentru Romania.
Si aceasta dupa ""urecheala"" aplicata de Uniunea Europeana atat in raportul de tara, cat si in scrisoarea de avertizare. Acum cateva luni, cand Jurnalul National a scris pentru prima data despre acest subiect, autoritatile erau mult, mult mai ""relaxate"" in ceea ce priveste acest subiect. TUN. Identificarea animalelor este doar un exemplu in plus al felului in care inteleg oficialii romani sa apere interesele statului si banii bugetului. Mai exact, este vorba de o licitatie cu ""cantec"" consumata in 2004 sub bagheta lui Liviu Harbuz (fostul consilier al lui Adrian Nastase), seful de atunci al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA). Atat licitatia in sine, cat si contractul semnat in iulie au incalcat fara nici o jena mai mult ordonante de Guvern si legi. Siluri care, potrivit anchetei Politiei, reprezinta 25 milioane de euro in plus pentru bugetul statului. Licitatia a fost castigata de firma ""potrivita"": IQ Management. Pentru a ""netezi"" calea in fata firmei ""agreate"", Liviu Harbuz & Co. au descalificat consortiul danez Daploma, care avea cea mai avantajoasa oferta financiara. Anul acesta, institutiile de control au luat la verificat legalitatea afacerii incheiate in 2004. Rand pe rand, trei institutii de control ale Statului au definit afacerea lui Harbuz drept un ""tun"". Pana in prezent insa, aceste rapoarte reprezinta simple ""foi de hartie"". In mod inexplicabil, ultimul verdict al instantei in procesul deschis de Daploma a fost in favoarea Autoritatii Veterinare sau, mai bine zis, in favoarea IQ Management (pentru ca pagubitul si hotul si-au dat mana in acest proces). Iar dosarul penal (in care e anchetata fosta conducere a ANSVSA, in frunte cu Liviu Harbuz) s-a prafuit timp de cateva luni in ograda lui Amarie, dupa care a fost returnat la Politie fara sa se fi operat nimic in el. In prezent, este din nou la DNA.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.