Executivul a adoptat Programul National de Dezvoltare pentru perioada 2007-2013, instrument ce va face ca investitiile publice pentru dezvoltarea Romaniei sa fie o prioritate in aceasta perioada. Romania trebuie sa asigure capacitatea de cofinantare
Executivul a adoptat Programul National de Dezvoltare pentru perioada 2007-2013, instrument ce va face ca investitiile publice pentru dezvoltarea Romaniei sa fie o prioritate in aceasta perioada. Romania trebuie sa asigure capacitatea de cofinantare a fondurilor europene care vor duce la reducerea disparitatilor care exista in prezent intre Romania, ca viitor stat membru si statele Uniunii Europene, pe de o parte, si, pe de alta parte, pentru reducerea disparitatilor care exista in interiorul tarii, intre diferitele regiuni de dezvoltare, a declarat Gheorghe Pogea. Acesta a explicat ca Planul National de Dezvoltare 2007- 2013 este un instrument folosit de toate statele membre ale Uniunii Europene.
Principalele sapte prioritati nationale care vor beneficia de fonduri multiple, inclusiv de la UE, se refera la cresterea competitivitatii economice; dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport; protejarea si imbunatatirea calitatii mediului; dezvoltarea resurselor umane si combaterea excluziunii sociale; dezvoltarea economiei rurale si cresterea productivitatii in sectorul agricol; diminuarea disparitatilor de dezvoltare intre regiunile tarii.
"Fondurile de la UE pe care Romania le va accesa, incepand cu anul 2007, precum fondurile de coeziune, care finanteaza proiectele majore de transport, mediu, energie, fondul social european, care pune accent pe dezvoltarea capitalului uman, fondurile de dezvoltare regionala (educatie, sanatate, sectorul productiv), au o valoare totala de 54 miliarde de euro", a spus Pogea. Din acestia, circa 27 miliarde de euro sunt de la Comunitatea Europeana, iar celelalte fonduri reprezinta resurse interne (de la bugetul de stat), resurse locale, inclusiv credite externe.
"In acest sens, este nevoie de o mobilizare puternica din partea ministerelor implicate, precum si de o coordonare buna din partea Guvernului, a carui prioritate va fi sa detalieze toate aceste proiecte, pentru a avea o capacitate cat mai mare de absorbtie", a precizat Gheorghe Pogea. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.