Zecile de rachete primitive si mai putin primitive lansate, in ultimele saptamani, de palestinieni asupra asezarilor evreiesti au facut sa apara in lexiconul razboiului palestiniano-israelian a unui nou termen: "Intifada balistica". Spre deosebire de
Zecile de rachete primitive si mai putin primitive lansate, in ultimele saptamani, de palestinieni asupra asezarilor evreiesti au facut sa apara in lexiconul razboiului palestiniano-israelian a unui nou termen: "Intifada balistica". Spre deosebire de primele doua intifade, de aceasta data nu actioneaza teroristi-sinucigasi, ci sunt puse in actiune rachetele "Kassam". Ele sunt primitive, dar ating uneori o traiectorie de 10 km, suficient pentru a lovi in asezari sau baze militare israeliene, sa provoace victime si pagube. Pana la retragerea din Gaza, tintele erau coloniile si asezarile din sudul Israelului, indeosebi oraselul Shderot. Acum, din nordul Gazei, acolo unde se aflau cateva din cele mai infloritoare colonii evreiesti, din mijlocul ruinelor, luptatori izolati palestinieni lanseaza rachete in directia orasului Ashkelon. In jurul Ashkelonului se afla cateva baze de importanta nationala: marea Uzina electrica, instalatii si depozite petrolifere etc. Zilele trecute, o racheta a lovit o baza militara, o alta a cazut la o foarte mica departare de depozitele petrolifere. O catastrofa a fost evitata, dar pana cand? Intrebarea aceasta au adresat-o responsabilii militari premierului Ariel Sharon. Reocuparea Gazei cu forte terestre nu a fost luata in discutie. Sharon i-a ordonat ministrului Apararii, Shaul Mofaz: bombardati Gaza! In plus, aviatia militara, artileria si marina militara conlucreaza pentru crearea unei "zone sterile" de securitate in nordul Gazei. Cateva zeci de kilometri patrati in care nimeni nu mai circula, nimeni nu mai intra. Politistii si soldatii Autoritatii Palestiniene, care si asa nu faceau nimic, au primit sfatul sa dispara din zona, de asemenea agricultorii palestinieni nu-si vor mai putea lucra pamanturile. Ordinul este cum nu se poate mai clar: se trage asupra tot ce misca in nordul Gazei. Nici-o grupa terorista nu va mai putea intra in "zona de securitate" si sa lanseze "Kassam"-uri in directia Ashkelon-ului. Avioanele si helicopterele de atac israeliene zboara si supravegheaza 24 de ore din 24 miscarile pe teren. E un avertisment adresat organizatiilor teroriste ca nimeni nu scapa cu viata daca indrazneste sa circule in nordul Gazei. Un responsabil israelian a declarat: "Viata palestinienilor din nordul Gazei s-a inrautatit brusc. Dar nici-o tara din lume nu ar admite ca orasele si punctele lor strategice sa fie amenintate de rachetele teroristilor."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.