ZIUA prezinta cele mai importante dezvaluiri publicate de la inceputul acestui an. Anchetele publicate in 2005 au vizat mai multe domenii de activitate. Dar si personaje din toate sferele. Procurori manjiti, inginerii financiare, manevrele din lu
ZIUA prezinta cele mai importante dezvaluiri publicate de la inceputul acestui an. Anchetele publicate in 2005 au vizat mai multe domenii de activitate. Dar si personaje din toate sferele. Procurori manjiti, inginerii financiare, manevrele din lumea sportului, politicieni si afaceristi patati. Toti cei care au incalcat legea au fost subiectul dezvaluirilor din ZIUA. Prin anchetele publicate in decurs de un an, cititorii au avut ocazia sa afle cum este cheltuit banul public si cum sunt incalcate legile tocmai de cei care ar trebui sa le respecte si sa le puna in aplicare.
Tartorii Banilor Negri
ZIUA a dezvaluit modul in care mai multe persoane din fosta conducere a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), au comis ilegalitati pe perioada mandatului. Acestea erau acuzate de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Unita, pregatita pentru noi inselatorii
Compania de asigurare UNITA SA a fost acuzata de unii din clientii sai ca refuza acordarea de daune in baza contractelor detinute. Intr-o ampla ancheta am prezentat modul in care UNITA SA a primit o perioada de gratie pentru reechilibrarea situatiei financiare.
Frauda de la ARO a fost tolerata de APAPS-AVAS
Intr-un amplu material care a avut ca subiect fabrica ARO, ZIUA a demonstrat cu documente faptul ca activele acestei societati au fost vandute ilegal de investitorul "tepar", cu toate ca erau gajate in favoarea APAPS, (azi AVAS). Dupa ce firma "Cross Lander" USA nu a platit restantele de circa cinci milioane de dolari, ca urmare a expirarii termenului limita stabilit prin contractul de privatizare a pachetului majoritar de actiuni, AVAS, prin presedintele Mircea Ursache, a anuntat ca doreste "lichidarea voluntara" a fabricii. Adica tot ce s-a furat sa fie sters cu buretele si nimeni sa nu raspunda.
Mascarada PNA
Personalul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a fost hartuit in anchete de catre Parchetul National Anticoruptie, condus de Ioan Amarie, ca urmare a unei anonime. Functionarii Oficiului au fost interogati de "militienii" de la PNA, nu despre acte de coruptie, ci daca s-au "reprodus" intre ei.
Cascavalul anticoruptie
67 de chestori si comisari sefi din Ministerul Administratiei si Internelor, in frunte cu secretarii de stat, au primit sporuri de 50% din leafa, pentru "lucrari de exceptie" si "misiuni speciale", prin ordine secret de serviciu. La nivelul MAI, sporurile s-au atribuit cu precadere sefilor care au fundul lipit de scaune.
SIE contra Voiculescu
ZIUA a dezvaluit faptul ca actualul presedinte al Partidului Umanist Roman a facut afaceri cu gen. Constantin Rotaru, adjunctul sefului SIE. Contactele s-au produs in anii '80, cand Voiculescu era directorul CRESCENT, iar Constantin Rotaru era director la ICE Dunarea, cea mai importanta intreprindere de comert exterior a Securitatii.
"Heroina" a cazut!
Dupa un lung sir de dezvaluiri facute de ZIUA la adresa "generalului heroina", Toma Zaharia, acesta a fost schimbat din functia de secretar de stat in MAI.
Vulpea prinsa
Am prezentat dovada zdrobitoare ca Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI - serviciul secret al Internelor) s-a ocupat, in ultimii ani, cu actiuni de politie politica. Mai precis, cu interceptarea telefoanelor jurnalistilor, depasindu-si atributiile legale pentru care a fost creata.
Teapa ANL
La cativa ani de la lansarea proiectului cartierului "Henri Coanda", am aratat cum mii de romani au fost pacaliti, proiectul fiind in pericol de a muri in stadiul de macheta. ANL a incheiat contracte pentru locuintele care trebuia sa se construiasca, oamenii au platit un avans, insa nu stiau ca aproximativ zece mii de metri din terenul respectiv sunt revendicati. Proiectul este blocat si in acest moment.
Rosia Montana, otrava la granita UE
ZIUA a tras semnalul de alarma in privinta pericolului poluarii cu cianuri, dar si in privinta posibilului dezastru ecologic de la Rosia Montana.
Mafia PNA
Am dezvaluit un mecanism scandalos prin care unul dintre dosarele care viza coruptia din Brasov a fost smuls prin diverse tertipuri din mana unui procuror care se apropiase periculos de mult de mafia brasoveana. Unul dintre capetele vizate de anchetator era fostul consilier local al PSD, Nicolae Dogar. Am aratat actele de imixtiune ale sefului PNA Ioan Amarie, realizate personal si prin intermediul adjunctului sau, Gheorghe Suhan, cu OK-ul sefului Sectiei a II-a, Alexandru Chiciu, in aceasta cauza complexa de coruptie instrumentata de Serviciul Anticoruptie Brasov si musamalizata la nivel central, printr-o solutie disperata de scoatere de sub urmarire penala.
Ancheta la PNA Oradea
Dezvaluirile ziarului ZIUA despre activitatea dubioasa a procurorilor PNA Oradea l-au obligat pe Procurorul General Ioan Amarie sa delege doi inspectori din Bucuresti pentru a verifica mai multe sesizari formulate impotriva subordonatului sau din Oradea, Ioan Moldovan.
Cosa nostra prahoveana
Coruptia din judetul Prahova a fost subiectul unei alte anchete publicate in paginile ziarului. Am aratat cum membri marcanti ai PSD erau implicati in afaceri cu zeci de hectare de vita de vie.
Pensia lui "TeZeu"
O ticalosie strigatoare la cer, in centrul careia se afla fostul secretar de stat Toma Zaharia, a fost dezvaluita de ZIUA. Am aratat faptul ca generalul "heroina" a trecut in rezerva cu o pensie de 45 de milioane de lei pe luna. Culmea tupeului, in plus, acestuia i s-a acordat si peste 1.000.000.000 de lei, ajutor de batranete.
Escrocherie de 1000 de miliarde de lei
Escrocheria CI-Co a fost un alt subiect abordat de noi, in care am aratat faptele baronului SIF Muntenia, Horia Teodor Mihaescu. Acesta a fost acuzat de delapidare si abuz in serviciu alaturi de fostul sef al FPS, Alin Giurgiu.
Diavolul e Voiculescu
ZIUA a aratat ca averea lui Dan Voiculescu s-a bazat pe relatiile comerciale directe cu fosta Securitate, pe conjunctura caderii regimului Ceausescu si pe ceea ce a urmat dupa aceea. Pactul cu Securitatea a insemnat bani castigati cot la cot cu Securitatea.
Asasinarea lui Panait
In urma materialelor publicate de noi, referitoare la moartea procurorului Panait, ministrul Justitiei Monica Macovei a cerut Parchetului General efectuarea de noi cercetari in acest caz. Am prezentat faptul ca Panait a fost impins sa se sinucida.
Voiculescu vrea Aeroportul Baneasa
ZIUA a dezvaluit ca Dan Voiculescu, presedintele PUR, impreuna cu o serie de fosti ofiteri de Securitate, a pus mana pe 60% din roadele unei asocieri cu Aeroportul Baneasa. In complicitate s-a aflat si un fost ministru al PSD.
Legatura Tender-VGB-Rafo
Increngaturile Tender-VGB-RAFO au fost prezentate pe larg in paginile ziarului. Am aratat cum dinozaurii afacerilor cu petrol din Romania au izbutit, sub paravanul lui Ovidiu Tender, sa extraga miliarde de lei din afaceri ilegale cu parcul de zacaminte.
Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II)
ZIUA a prezentat informatii in exclusivitate despre Marius Nicoara, presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Desi se afla in Top 300, mai toate firmele acestuia erau fie falimentare, fie pline de datorii.
Razboiul hologramelor pentru vinuri
O tentativa de masluire a unei licitatii pentru holograme a fost demascata in paginile ziarului ZIUA. Am aratat cum Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si alte produse Vitivinicol a tras sforile pentru ca o firma straina sa castige, fara a avea concurenta pe piata romaneasca.
Furturi cumplite
Actele de evaziune fiscala ale administratorilor de la CONEF au fost demascate de cotidianul nostru. Am prezentat cum actiunile acestora au condus la diminuarea obligatiei bugetare in suma de 15,5 miliarde de lei, la care s-au adaugat "accesorii" de 4,1 miliarde de lei.
Fals ministerial
ZIUA a publicat un caz senzational care a demonstrat ca Ministerul Muncii este controlat si astazi, aproape in totalitate, de oameni ai PSD-ului. Am dezvaluit cum unul dintre consilierii premierului Tariceanu a fost numit intr-o functie publica printr-un fals grosolan.
Hotelurile fratilor "Frutti-Fresh"
Faptul ca grupul de firme al fratilor Ioan si Viorel Micula avea datorii la stat de peste 5.000 de miliarde de lei nu a contat pentru cei care au organizat licitatia pentru vanzarea unor hoteluri de pe litoral. Am aratat cum, in ciuda acestor datorii, grupul de firme a reusit sa cumpere 12 hoteluri pe litoral in ultimii ani.
Fotbalul politic
ZIUA a dezvaluit faptul ca Rapid Bucuresti s-a bucurat de anumite investitii din partea Ministerului Transportului. Toate acestea din cauza pozitiei pe care o are in acest moment fostul patron al clubului Rapid, George Copos.
Fotbalul romanesc este foarte aproape de faliment
O alta ancheta a ziarului nostru a vizat mecanismul prin care patronii marilor cluburi au escrocat statul.
Am aratat ca desi fotbalul romanesc este inglobat in datorii, presedintii si patronii de cluburi se scalda intr-un lux orbitor.
Afacerea Rostok - Deltacons
Cotidianul nostru a dezvaluit faptul ca directorul Alexandru Stroie de la Deltacons SA - un protejat al camarilei PSD Tulcea - a castigat licitatia organizata de AFDJ pentru scoaterea epavei Rostok cu 1000 de euro mai putin decat plafonul maxim de 5 milioane de euro alocat. Am mai aratat si ca Deltacons a castigat sub fosta guvernare PSD grosul lucrarilor finantate de stat si de Banca Europeana de Investitii in Tulcea.
Reteaua Omar-Priboi
Tot in paginile ziarului ZIUA au fost deconspirate legaturi si transferuri externe ilegale care s-au facut sub ochii autoritatilor. ZIUA a demonstrat ca afacerile de acest tip ale unor grupari siriene al caror coordonator era Omar Hayssam erau cunoscute si "girate" de deputatul PSD de Vrancea, Ristea Priboi, dar si de Ovidiu Musetescu, fost sef al APAPS.
Magureanu in gaura de sarpe!
Istoria rafinariei de la Suplacu de Barcau, Petrosub, a fost si ea tratata pe larg, de ZIUA. Am aratat ca impasul in care se afla rafinaria era rezultatul unui prost management al unei firme off-shore in spatele careia se afla unul dintre cele mai "gri" personaje din Romania: Virgil Magureanu!
Banditul din Banie
Reporterii ZIUA au denuntat faptul ca primarul Craiovei, Antonie Solomon, a fost finantat de lumea interlopa cu peste 400 de mii de euro in cursa electorala.
Mafiotii lui Iliescu
ZIUA a aratat ca Ion Iliescu a patronat un sistem mafiot care a prejudiciat interesele Romaniei si ale oamenilor de rand. Au existat personaje care au compromis pe parcursul anilor imaginea Romaniei, care au furat, ucis si inselat, care au condamnat nevinovati si au scos basma curata infractori periculosi. Acestea au reusit insa sa se impuna pe scena politica romaneasca drept lideri.
Spaga pe fata
O alta ancheta aparuta in paginile ziarului nostru l-a vizat pe Aurel Balut, directorul Companiei Nationale de Autostrazi. Acesta a fost surprins in timp ce conducea o limuzina a firmei italiene ASTALDI. Compania italiana primise de la CNADNR lucrari de reabilitare de sosele de 477 de miliarde de lei.
Axa informativa a lui Iliescu
Unul dintre cele mai interesante subiecte abordate a vizat imperiul de forta si teroare constituit de Radu Timofte, Ioan Talpes si Ovidiu Tender. Am dezvaluit cum la interventia si aprobarea data direct de catre Talpes, printr-o firma a lui Tender, au fost facute zece legitimatii SIE pentru a fi folosite in interiorul tarii in actiuni de influenta. De asemenea, am aratat ca SRI Timis l-a protejat pe Ovidiu Tender si afacerile acestuia la ordinul liderilor politici.
Portul mafiei
Tot ZIUA a demonstrat ca ofiterii Sarbu si Bogdan, aceiasi care l-au scapat pe Iliescu in dosarul Costea au transformat portul Constanta intr-o mina de aur a grupului infractional condus chiar de catre ei. Cei doi au participat la confiscari abuzive de milioane de dolari. Am aratat si ca acestia au fost racolati de catre Ioan Talpes, inainte de finalizarea mandatului Coalitiei.
Interesele petroliere ale lui Talpes
Reporterii ZIUA au demonstrat ca oamenii coordonati de fostul consilier prezidential Ioan Talpes au intreprins afaceri personale si prin interpusi cu anumite segmente ale industriei petroliere din Romania si din fosta URSS. De asemenea, l-am deconspirat pe ofiterul Paul Sarbu, in momentul in care am dezvaluit ca acesta incerca sa obtina informatii despre inceputurile ziarului ZIUA si despre Sorin Rosca Stanescu.
La Famiglia STS
O alta ancheta a avut ca subiect Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Am dezvaluit ca acesta era condus de indivizi pusi pe capatuiala, care au fost prinsi in 1997 cu mana pana la cot in vistieria unitatii. Din 2001 si pana in prezent, vilele si averile directorilor STS au rasarit ca ciupercile dupa ploaie, pe fondul unor achizitii scandaloase din banul public, bine camuflate sub paravanul "secretului de stat". Am aratat si ca Ion Iliescu i-a rasplatit pe "bravii militari" cu opt stele de general.
Supergardul inteligent
Portul Constanta a fost din nou in prim-planul unei anchete. Am demonstrat ca un sistem de miliarde implementat dupa ultimul racnet al masurilor in materie de securitate s-a dovedit a fi apa de ploaie in fata retelelor de proxenetism. Codul International de Securitate a Navelor si Facilitatilor Portuare era penetrat sistematic de infractori care beneficiau de protectia unor politisti sus-pusi.
Escrocheria "Stadionul"
ZIUA a dezvaluit faptul ca Consiliul Judetean Cluj se pregatea sa darame stadionul "Ion Moina". Motivul era evident unul de ordin financiar: terenul de sub el urma sa fie vandut printr-o inginerie financiara.
Afacerea aurului
Faptul ca de ani de zile aurul din Romania pleaca peste granita a fost subiectul unei alte anchete. Am aratat cum aurul aflat in sterilul din iazurile de decantare de la Baia Mare se scurge peste granita prin cele mai ingenioase metode "contractuale", umpland buzunarele unor indivizi dubiosi.
Fantastica inginerie
O alta inginerie a lui Dan Voiculescu a fost data in vileag de noi. Am aratat cu probe cum acesta schimbat peste noapte denumirile principalelor sale firme-institutii de presa. Multe dintre societatile imperiului sau financiar au fost trase pe linie moarta, fiind radiate sau vandute dupa schimbarea denumirii.
Facultatea de spargatori
In timp ce Politia se dovedea neputincioasa in fata valului de spargeri de locuinte, ZIUA a prezentat in exclusivitate cursurile pentru initierea spargatorilor. Acestea se transmiteau in comunitatile informationale din Romania. Infractorii aveau acces la manuale si filme didactice, fara ca oamenii legii sa ia vreo masura.
Dosarul "Vulpea"
Ziarul nostru a prezentat faptul ca unul dintre cele mai controversate personaje din mediile de putere actuale, chestorul general Virgil Ardelean, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a M.A.I, a fabricat, din postura functiei sale, multe dosare. Munca sa nu a fost in zadar: cu aceste dosare, "valuta forte", cel poreclit "Vulpea" a reusit sa traga mereu sfori, in functie de interesele sale de moment, dar mai ales a reusit sa isi salveze pielea.
Datornicii Romaniei
Datornicii Romaniei au fost subiectul unei alte investigatii. Am aratat cum marii contribuabili au obligatii neplatite catre stat in valoare de miliarde de lei noi.
Batjocura la frontiera
O ordonanta a Guvernului Tariceanu, ce modifica o lege adoptata de PSD, a provocat un amestec de dictatura si haos la granita. ZIUA a prezentat pe larg batjocura la care au fost supusi romanii la granita. Din disperarea de a indeplini pe ultima suta de metri cerintele UE, MAI a dat pe mana vamesului drepturile omului.
Smecheriile lui Copos
Afacerile dubioase realizate de George Copos au atins nu numai fotbalul sau turismul, ci si piata imobiliara. ZIUA a aratat cum vicepremierul conservator a reusit sa-si umple buzunarele cu peste cinci miliarde de lei. Banii proveneau de la Loteria Romana, institutie condusa de vechiul prieten al patronului din Giulesti, Nicolae Cristea.
Dosarele lui Muscalu
ZIUA a prezentat prezinta motivele pentru care George Muscalu a fost revocat din functia de sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului General. Motivele pentru care ministrul Justitiei a cerut revocarea acestuia au fost dintre cele mai grave. Ele vizau dosare pe care s-a asternut praful, pasivitatea procurorilor in investigarea infractiunilor, in special cele in care au fost implicate persoane cu importante functii publice.
Fantomele BRD
Un material incendiar publicat in paginile ziarului a fost cel referitor la Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale. Am aratat cum BRD s-a folosit de banii clientilor, fara stirea acestora. Sume considerabile au fost transferate in conturile fictive ale unor firme fantoma.
Stenogramele santajului
ZIUA a intrat in exclusivitate informatii potrivit carora papusarul din spatele scandalului stenogramelor PSD ar fi chestorul general Virgil Ardelean, zis si Vulpea. Am aratat cum acesta a pus mana pe documente anul trecut, prin intermediul unei subordonate a Dorinei Mihailescu.
Stiuca din Delta condamnata la disparitie
ZIUA a prezentat cum interesele financiare ale unor afaceristi verosi au fost puse mai presus de cele ecologice. Speciile rare de peste din Delta au fost puse in pericol din cauza unor interese economice.
Tunul rusesc
Prin cateva miscari strategice, grupul MARCO INTERNATIONAL a pus mana pe intreaga industrie de aluminiu din Romania. Am aratat ca in spatele acestei operatiuni s-au aflat magnatii rusi Vitali Matsitski si Oleg Deripaska. Miza era ca ALRO Slatina, ALPROM Slatina si ALUM Tulcea sa fie furnizate, la pachet, colosului RUSKI ALUMINIUM.
Afaceri cu SIDA
ZIUA a dezvaluit ca programul anti-SIDA al Ministerului Sanatatii era un carusel de facut milioane de dolari pe spinarea unor muribunzi. In ciuda avertismentelor date de americani, oficialii de la Bucuresti au ezitat sa intervina pentru stoparea alimentarii coruptiei cu bani din programele anti-SIDA. Am aratat ca pretul medicamentelor anti-SIDA si anti-HIV din Romania depasea cu mult pretul de pe piata europeana sau americana.
Jaful APANOVA
Am prezentat cum compania care se ocupa de apa Capitalei ia banii din buzunarele bucurestenilor fara sa ofere ceva in schimb. Primele zile de ploaie torentiala din acesata toamna au dovedit hibele contractului incheiat de municipalitate. ZIUA a aratat ca fiecare bucurestean platea de doua ori societatii Apa Nova pentru ploaia care cade din cer. O data prin taxa pe apa meteorica, alta data, indirect, prin suma pe care primariile o varsa in contul companiei
Ingineria "Cocos"
ZIUA a aratat cum firma condusa de Sorin Serban Vulpescu si Dan Besciu, partenerii de afaceri ai celebrului Dorin Cocos, cunoscut ca si sot al fostului consilier prezidential Elena Udrea, in firma EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL, a reusit sa obtina, pe sest, fara licitatie, toate drepturile asupra Hotelului "Muntenia",de la Regia Patrimoniului si Protocolului de Stat. "Muntenia" este o locatie cunoscuta celor care frecventeaza zona lacului Snagov si ar fi reprezentat pentru orice investitor o lovitura pe piata turismului.
Imperiul lui Vuza se clatina
ZIUA a aratat ca grupul industrial "Serviciile Comerciale Romane" al magnatului Stefan Vuza a beneficiat ani la rand de esalonari la plata impozitelor si privatizari. Toate acestea au purtat marca "Ovidiu Musetescu".
Clanul demolatorilor
Tot in paginile cotidianului nostru, am dezvaluit ca Dorin Adam, familia sa si Sorin Apostu controlau banii statului in domeniul inchiderii si al ecologizarii minelor. Numeroase contracte au fost atribuite preferential, pe relatia tata - fiu sau amic.
Jaf la cetatean
ZIUA a aratat si cum BRD lua ilegal bani din buzunarele romanilor prin creditul Expresso in euro cu dobanda variabila. Contractul conceput de banca continea multe capcane interzise de legile romanesti sau europene, care ii permiteau bancherului sa-si acopere incompetenta pe spinarea clientului.
Cartelul CSM
Alte dezvaluiri facute de ZIUA au vizat Consiliul Superior al Magistraturii. Am prezentat in exclusivitate stenograma discutiilor din 16 noiembrie din CSM, in care s-a putut vedea limpede cum sunt tratate de catre inaltii magistrati Legile Justitiei si Codul deontologic.
Bombele ecologice
Tot ZIUA a dezvaluit faptul ca in plina epidemie de gripa aviara si pesta porcina, Romania e pe cale sa subventioneze declansarea unui dezastru biologic la nivel national. Prin doua Hotarari, Guvernul a permis oricui avea legatura cu cresterea animalelor, productia, depozitarea, procesarea sau comercializarea carnii ori a altor produse de origine animala sa-si faca crematoriu.
Cea mai masiva revendicare: Retezat
In materialul publicat sub titlul "Ai cui sunt muntii Romaniei", ZIUA a prezentat faptul ca masivul Retezat a fost revendicat in totalitate de o singura familie: Kendeffy. In urma anchetei noastre a rezultat ca daca retrocedarile montane vor avea castig de cauza, toti muntii Romaniei vor reveni marilor familii si ramurilor princiare din perioada interbelica.
Elena face legea
Fostul consilier prezidential Elena Udrea a facut legea in cazul dosarului casei lui Traian Basescu din strada Mihaileanu. Am aratat cum, la o zi dupa anuntul facut de Elena Udrea, potrivit caruia este avocatul lui Basescu, procurorii au decis neinceperea urmaririi penale. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.