Majoritatea romanilor isi vor petrece sarbatorile de iarna acasa, singuri sau cu familia, releva datele unui sondaj de opinie realizat de INSOMAR, in perioada 25 noiembrie - 2 decembrie 2005. Potrivit cercetarii, 80% dintre subiectii intervievati afi
Majoritatea romanilor isi vor petrece sarbatorile de iarna acasa, singuri sau cu familia, releva datele unui sondaj de opinie realizat de INSOMAR, in perioada 25 noiembrie - 2 decembrie 2005. Potrivit cercetarii, 80% dintre subiectii intervievati afirma ca vor petrece Craciunul - sarbatoare sacra, familiala - in propriul camin, numai 3% preferand muntele sau alte destinatii . In ceea ce priveste noaptea dintre 2005 si 2006, fiind vorba de un moment cu un caracter festiv pronuntat, se observa o tendinta mai redusa a populatiei de a o petrece acasa, noteaza INSOMAR. Aproximativ 60% s-au decis sa nu plece nicaieri de Revelion, in timp ce 5% spun ca vor petrece noaptea dintre ani intr-un cadru organizat, la restaurant. Aproape 4% dintre repondenti au declarat ca vor "pasi" in 2006 intr-o statiune din tara sau din strainatate, iar 15% au marturisit ca nu s-au hotarat inca ce statiune vor petrece Revelionul (fig. 2). Numai 6% din persoanele intervievate apeleaza la serviciile oferite de agentiile de turism. Mai precis, aproximativ 4% dintre persoanele intervievate afirma ca au solicitat deja aceste servicii, iar 2% au de gand sa o faca pana la sarbatori.
Dupa posibilitati
Locul unde persoanele chestionate vor petrece Craciunul sau Revelionul difera semnificativ, in functie de castigurile lunare ale acestora, observa INSOMAR. Astfel, persoanele care fac parte din familii cu un venit ce depaseste 500 de lei noi pe membru al gospodariei, au o tendinta mai mare de a pleca din localitate, fata de respondentii cu un venit mediu mai mic de 150 RON. Sub 9% dintre persoanele cu venituri de cel mult 500 lei noi isi permit sa petreaca sarbatorile in afara localitatii (in vizita la rude/prieteni din alte zone, statiuni montane, pensiuni agro-turistice sau peste hotare), in timp ce aproximativ 17 procente dintre subiectii cu venit de cel putin 500 RON pe membru de familie au mentionat ca isi vor petrece sarbatorile de iarna intr-un loc in afara localitatii in care locuiesc .
Bucurestenii, mai plimbareti
Privite din punctul de vedere al regiunilor istorice, datele releva faptul ca bucurestenii prefera intr-o mai mare masura sa petreaca sarbatorile de iarna in afara localitatii, decat repondentii din celelalte zone ale tarii. Astfel, 10% dintre locuitorii Capitalei au decis sa plece din localitate de Craciun, iar de Revelion procentul de turisti din Bucuresti va ajunge la peste 13% .
Primiti cu colinda?
Traditia colindatorilor de sarbatori pare sa se pastreze, inca, in Romania anului 2005. Nu mai putin de 85% dintre subiecti afirma ca obisnuiesc sa primeasca colindatori. Dintre acestia, aproape 58% declara chiar ca primesc intotdeauna, cand au ocazia, uratori. Proportia de persoane ce nu primeste niciodata colindatori, este de putin peste doua procente, iar 5% dintre cei chestionati au refuzat sa raspunda la aceasta intrebare. Locuitorii din mediul urban obisnuiesc sa respecte mai putin traditiile de sarbatori; ei primesc mai rar colindatori, decat persoanele rezidente in mediul rural. 66% dintre repondentii din comune si sate primesc uratorii intotdeauna; doar putin peste jumatate dintre subiectii din orase deschid usile tuturor colindatorilor ce ii viziteaza. De asemenea, proportia de persoane ce primesc destul de rar sau chiar deloc colindatori, in mediul urban, este de 12%, fata de doar 7% in mediul rural. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.