Una dintre cele mai proeminente figuri al Mafiei din New York, Vincent Gigante (foto), poreclit "Barbia", a murit la varsta de 77 de ani intr-un spital din Springfield, Missouri, relateaza The Telegraph.
Gigante a fost unul din "capo di tutti c
Una dintre cele mai proeminente figuri al Mafiei din New York, Vincent Gigante (foto), poreclit "Barbia", a murit la varsta de 77 de ani intr-un spital din Springfield, Missouri, relateaza The Telegraph.
Gigante a fost unul din "capo di tutti capi" in New York intre anii '80 si '90 si, timp de 30 de ani, a reusit sa scape de inchisoare prefacandu-se ca este nebun. Aceasta tactica i-a adus porecla de "The Oddfather".
Ani de zile, Gigante era o aparitie familiara pe strazile din Greenwich, tarsaindu-si picioarele, vorbind singur ca un nebun, imbracat in pijamnale in dungi si un halat de baie ponosit. Desi cei care il urmareau indeaproape, inclusiv cei de la FBI, au observat ca Gigante, in plimbarile lui de "om nebun" era insotit de cativa tineri mai solizi, atat Vincente cat si familia sa au sustinut cu tarie ca el sufera de schizofrenie si dementa. Politistii care au venit la un moment dat sa-l aresteze l-au gasit pe Gigante dezbracat sub dus, protejandu-se de apa cu o umbrela, episod care a facut deliciul presei new-yorkeze.
Fratele lui Gigante, care este un preot romano-catolic, a insistat ca acesta are IQ-ul doar 69, si a insistat ca din 1969, fratele sau a fost internat in spitale psihiatrice de mai mult de 30 de ori.
Mai mult decat atat, cand mama lui Gigante a fost intrebata daca fiul sau este Boss-ul familiei mafiote Genovese (una dintre cele mai importante sindicate ale crimei din oras) ea a replicat: "Vincenzo?? El este poate boss-ul toaletelor". Autoritatile federale nu s-au lasat insa. Cand Gigante a fost adus intr-un final la proces, fiind acuzat de escrocherie si crima in 1997, mafiotul Salvadore "Sammy the Bull" Gravano, care devenise informatorul FBI, a depus marturie ca Gigante era perfect lucid cand l-a vazut el.
De la boxer la mafiot
Politistii au descoperit ca, dupa ce-si facea "plimbarile demonstrative de nebun", Gigante se ducea la apartamentul amantei sale, din Upper East Side, se imbraca cu haine respectabile si privea la televizor. Dimineata, el era pregatit sa-si inceapa "spectacolul de zi cu zi". Cu toate acestea, strategia lui avea si un revers al medaliei. Fostul sau boss, Anthony "Fat Tony" Salerno a comentat odata ca "daca Barbie va fi arestat vreodata, toate lunile astea cand el a stat prin aziluri au fost irosite in van".
La procesul intentat lui, Gigante a insistat ca nu are nevoie de avocat, pentru ca, a spus el, "Dumnezeu e avocatul meu". El a refuzat sa deschida gura si s-a holbat nemiscat la alt mafiot, Pete Chiodo care se decisese sa vorbeasca. Chiodo era atat de gras incat a scapat cu viata dupa ce a fost impuscat de 12 ori. La finalul procesului, Vincenzo a fost condamnat la 12 ani de inchisoare.
Apoi, in 2003, cand i s-a oferit reducerea pedepsei daca va recunoaste adevarul, Gigante, calm, a admis ca s-a prefacut tot timpul. Gardienii care il pazeau pe acesta in inchisoare, au depus marturie ca Gigante se comporta absolut normal, fara nici un indiciu ca ar fi nebun. Vincent Gigante s-a nascut la New York la data de 29 martie 1928, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui ceasornicar imigrant din Napoli. La 18 ani, a renuntat la scoala si a devenit boxer profesionist.
Foarte robust, Gigante a castigat 23 din cele 24 de meciuri disputate, insa inca de pe atunci intrase in familia mafiota Genovese, ale caror actiuni erau conduse pe atunci de Charles "Lucky" Luciano. Acesta a platit la un moment dat, la inceputul anilor '30, pentru o operatie pe care a suferit-o mama lui Gigante.
A incercat sa-l ucida pe Gotti
In 1957, lui Gigante i s-a ordonat sa se ocupe de o lovitura asupra lui Frank Costello, boss-ul unei familii rivale. Glontul sau doar i-a zgariat scalpul lui Costello, insa atunci cand Gigante a fost arestat, Costello a refuzat sa confirme cine a vrut sa-l omoare. Dupa ce Gigante a parasit sala de judecata, cei din jur au auzit cum el i-a multumit lui Costello.
Doi ani mai tarziu, Vincenzo a fost condamnat pentru trafic de heroina si a primit o pedeapsa de sapte ani. Ulterior, el a avansat in familie, devenind din "solldat", "capo".
In 1969 a fost acuzat ca a incercat sa ucida toata brigada de politie dintr-un orasel din New Jersey (care numara cinci membri), pentru a scapa de o alta ancheta. Atunci, a scapat de condamnare pentru ca a inceput sa se comporte bizar.
In anii '70, familia Genovese a devenit dominanta in New York, partial si pentru ca se aliase cu familia Gambino. Gigante nu era de acord cu aceste masuri, si nici cu stilul care "batea la ochi" al boss-ului John Gotti, pe care a incercat, la un moment dat, fara succes, sa-l omoare.
Cand "capo di tutti capi" al familiei Genovese, Tony Salerno, a avut un atac de inima in 1981, el a fost inlocuit de Gigante.
Incet, incet, Vincenzo a ajuns pe cele mai inalte culmi ale puterii, devenind o piesa de rezistenta in Cosa Nostra. Chiar si Gotti se supunea vointei lui.
Sub conducerea lui, familia mafiota scotea 100 de milioane pe an, desi Gigante nu facea parada cu bogatia sa.
De cativa ani, el suferea de inima, iar la moartea sa, a lasat in urma doi baieti si trei fete (cu sotia sa Olympia Grippa) si un baiat si doua fete de la amanta sa, Olympia Esposito. (M. BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.