Consiliul Superior al Magistraturii a organizat, de-a lungul intregului an, trei concursuri pentru admiterea in magistratura, concursul anual pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii, precum si cele pentru ocuparea functiilor de condu
Consiliul Superior al Magistraturii a organizat, de-a lungul intregului an, trei concursuri pentru admiterea in magistratura, concursul anual pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii, precum si cele pentru ocuparea functiilor de conducere si a functiilor de executie de la instante si Parchete, ne-a informat ieri Biroul de presa al institutiei, precizand ca sunt in derulare procedurile pentru numirea directa in magistratura.
Numarul de posturi ramase vacante la sfarsitul acestui an, 513 de judecatori si 668 de procurori, va fi si mai mare anul viitor, avand in vedere ca indeplinesc conditiile pentru pensionare, conform art. 82 din Legea nr.303/2004 republicata, un numar de 205 judecatori si 60 de procurori. (Spre comparatie, anul acesta au fost pensionati 118 judecatori si 87 de procurori).
In ceea ce priveste activitatea CSM, Biroul de presa ne-a informat ca au fost inregistrate 19.600 de memorii, dintre care 19.000 au fost solutionate, restul fiind in curs de solutionare, fata de 1.521 memorii inregistrate in 2004. Astfel, la Inspectia Judiciara au fost inregistrate 3.398 de lucrari, dintre care 197 sunt autosesizari pe baza articolelor publicate in presa. Au fost primite, de asemenea, 40 de cereri de aparare a reputatiei profesionale (24 de la judecatori si 16 de la procurori), dintre care au fost admise 17 (13 de la judecatori si 4 de la procurori), 7 au fost respinse, restul aflandu-se in lucru. Comisia de disciplina pentru judecatori a inregistrat 61 de sesizari si a promovat 4 actiuni disciplinare. Comisia de disciplina pentru procurori a inregistrat 36 de cauze, in doua dintre acestea efectuandu-se acte de cercetare prealabila in vederea exercitarii actiunii disciplinare. Referitor la avizarea actelor normative solicitate de catre Parlament, Guvern si Ministerul Justitiei, CSM informeaza ca, dintre cele 41 de cazuri, 30 au fost favorabile si 11 nefavorabile, ministerului condus de Monica Macovei fiindu-i solicitate din partea CSM promovarea sau modificarea a patru acte normative. Cu un buget de 450 de miliarde de lei pentru anul viitor, acordat CSM, Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri, Consiliul a elaborat si adoptat, in 2005, 16 regulamente, Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor si Codul deontologic al personalului auxiliar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.