Presedintele Bursei de Valori japoneze, Takuo Tsurushima, alaturi de alti membri din echipa de conducere a bursei, au demisionat din functie, in urma marelui scandal provocat la inceputul acestei luni de o eroare de tipar soldata cu pierderi de 280 m
Presedintele Bursei de Valori japoneze, Takuo Tsurushima, alaturi de alti membri din echipa de conducere a bursei, au demisionat din functie, in urma marelui scandal provocat la inceputul acestei luni de o eroare de tipar soldata cu pierderi de 280 milioane euro pentru una dintre cele mai mari firme de brokeraj din Japonia si cu un haos umilitor pentru cea mai mare bursa asiatica, au informat corespondentii la Tokyio ai agentiilor internationale de presa. "Am prezentat scuzele mele investitorilor si oficialilor din cauza confuziei create pe piata, a declarat Takuo Tsurushima la o conferinta de presa.
Reuters reaminteste ca, la 8 decembrie, sistemul informatic al Bursei din Tokyo nu a fost capabil sa detecteze si sa blocheze o tranzactie eronata emisa de firma de brokeraj Mizuho Securities. Cu ocazia introducerii la bursa a societati japoneze J-Com, firma de brokeraj mentionata a comis o eroare de tipar, plasand actiunile J-Com la un pret mai mic cu 1 yen. Tokyo Stock Exchange a procesat comanda, dar Mizuho Securities si-a dat semna de eroarea comisa si a incercat sa o remedieze. Desi eroarea a fost sesizata, nu a putut fi corectata din cauza unei defectiuni a sistemului informatic al bursei japoneze.
Aceasta simpla eroare de tipar a provocat haos, firma de brokeraj Mizuho Securities estimand ca va inregistra pierderi de aproximativ 40 miliarde yeni (280 milioane dolari). Agentia care se ocupa de supravegherea serviciilor financiare japoneze (FSA) a cerut oficial concedierea echipei de conducere a Bursei din Tokyo.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.