Proiectul de politica externa al lui Traian Basescu, cunoscuta Axa Bucuresti-Londra-Washington, este de vanzare. Mai precis, cartea care cuprinde toate piesele acestui dosar, de la prima declaratie a lui Basescu, urmata de sustinerea americanilor, lu
Proiectul de politica externa al lui Traian Basescu, cunoscuta Axa Bucuresti-Londra-Washington, este de vanzare. Mai precis, cartea care cuprinde toate piesele acestui dosar, de la prima declaratie a lui Basescu, urmata de sustinerea americanilor, luarea de pozitie a europenilor si pana la reactia rusilor. In plus, axa anglo-americana a lui Basescu, pentru care s-ar putea sa mai stam la poarta Uniunii Europene, este intoarsa pe toate fetele de renumiti specialisti romani si straini. Un instrument de lucru politic, diplomatic si jurnalistic pentru toti cei interesati de proiectul largit al Marii Negre. Toate piesele dosarului de politica externa al Marii Negre in paginile unei singure lucrari.
In 24 de ore, pe adresa dvs.
AXA, de la Occidentul euro-atlantic la Rasaritul romanesc
Demersul jurnalistic al echipei de politica externa a ziarului ZIUA este unul exemplar. Atenti, de mai multi ani, la transformarea geopolitica a lumii dupa prabusirea comunismului, Victor Roncea si colegii sai au reusit sa surprinda singura evolutie strategica cu adevarat relevanta: transformarea regiunii Marii Negre in pivotul geopolitic al euro-atlanticismului in secolul al XXI-lea. Miza strategica a stabilitatii si a pacii in Europa nu este atat de evidenta pe nici una dintre frontierele geopolitice euro-atlantice, pe cat este in regiunea largita a Marii Negre. De aici se pot construi punti de stabilitate catre Europa de Est, Caucazul de Nord, Asia Centrala si Orientul Mijlociu. Din punct de vedere geoistoric, functia internationala a Romaniei a fost aceea de a furniza securitate si stabilitate in acest spatiu largit. Insa numai optiunea euro-atlantica permite ca aceasta functie sa fie utilizata la intreaga sa capacitate. Prin aceasta optiune strategica, "Pontus Euxinus" redevine ceea ce a fost in cea mai mare parte a istoriei: un loc de intalnire si impacare a contrariilor, si nu neaparat unul de separare si conflict.
Este ceea ce, in mod riguros si stralucit, reusesc sa demonstreze jurnalistii de la ZIUA in paginile acestei carti. (Prof Ilie Badescu, Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala al Universitatii Bucuresti)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.