Fostul sef al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Emilian Stanisor, se afla in atentia procurorilor anticoruptie intr-un dosar privind modul de achizitionare de medicamente, in valoare de 20 de milioane de euro. Potrivit Mediafax, initial, do
Fostul sef al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Emilian Stanisor, se afla in atentia procurorilor anticoruptie intr-un dosar privind modul de achizitionare de medicamente, in valoare de 20 de milioane de euro. Potrivit Mediafax, initial, dosarul privind achizitionarea medicamentelor pentru sistemul penitenciar a fost inchis, dandu-se o solutie de neinceperea urmaririi penale. Acest dosar a fost redeschis insa recent de catre Departamentul National Anticoruptie.
Iacob reclama nepotismul
In alta ordine de idei, actualul sef al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Marius Iacob, a afirmat, ieri, ca nepotismul a functionat in sistemul penitenciar si ca, din acest motiv, inchisori precum Arad si Colibasi se afla intr-o situatie dezastruoasa. Intrebat daca situatia de la Colibasi (judetul Arges) ar putea fi interpretata ca avand legatura cu faptul ca fostul sef al inchisorilor - magistratul Emilian Stanisor - provine din Pitesti, Marius Iacob a spus ca, in decurs de patru ani, nu a fost facut nici un control la aceasta unitate, la fel si la Arad.
De asemenea, procurorul Marius Iacob a afirmat ca s-au gasit multe unitati in care conducerea si-a angajat rude, nasi sau fini care au fost recompensate financiar, cu diverse sporuri salariale. Iacob a dat drept exemplu negativ peniteniciarul Giurgiu, unde fosta conducere ar fi angajat o ruda in baza unor adeverinte false, acest caz intrand in atentia Parchetului. Pe de alta parte, el a spus ca au fost unitati in care, chiar daca sefii si-au angajat rude, acestia si-au facut foarte bine treaba.
Trafic de droguri si suprapopulare
Directorul ANP a atras atentia si asupra uneia dintre cele mai grave probleme din penitenciarele romanesti. Este vorba despre traficul de droguri. Acesta a precizat ca, in 2005, au fost identificate 25 de cazuri de consum de stupefiante printre detinuti, dintre care zece la Penitenciarul Jilava, unde exista conditii improprii de detentie si un grad mare de suprapopulare (109% grad de ocupare). Marius Iacob sustine ca stoparea traficului de stupefiante este greu de realizat, dar pentru remedierea acestei situatii va fi derulat un program PHARE, prin care vor fi achizitionate sisteme tehnice performante pentru detectarea drogurilor.
Totusi, potrivit lui Iacob, cea mai mare problema ramane suprapopularea inchisorilor, intalnindu-se situatii ca acea de la Bacau unde a fost atins un grad de ocupare de 250%. El a precizat ca nu exista fonduri pentru construirea altor penitenciare, singurele masuri care pot fi luate, pe termen scurt, fiind mutarea unor detinuti si renovarea unor spatii de detentie.
Conducerea ANP a destituit recent zece sefi de penitenciare, demarand un proces de selectie pentru posturile ramase vacante. Marius Iacob a spus ca, din 80 de candidati, 13 au fost selectati, urmand sa faca Ministerului Justitiei propuneri de numire pe functie. Potrivit lui Iacob, in sistemul penitenciar sunt 2000 de posturi vacante, ca urmare a pensionarii sau a plecarii cadrelor, sectoarele in care este nevoie acuta de personal fiind cel al integrarii si cel medical.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.