Comisia de Eliberare Conditionata din cadrul Penitenciarului Timisoara a acordat, ieri, aviz favorabil cererii formulate de fostul lider al minerilor, Miron Cozma, care a solicitat eliberarea sa. Din comisie au facut parte sapte membri, care au luat
Comisia de Eliberare Conditionata din cadrul Penitenciarului Timisoara a acordat, ieri, aviz favorabil cererii formulate de fostul lider al minerilor, Miron Cozma, care a solicitat eliberarea sa. Din comisie au facut parte sapte membri, care au luat in discutie eliberarea conditionata a 12 detinuti, printre care si Miron Cozma. Comandantul Penitenciarului Timisoara, Ioan Bala, a declarat ca doar procurorul care facea parte din comisie "a facut opinie separata" si nu a sustinut eliberarea conditionata a fostului lider din Valea Jiului, motivand gravitatea pedepsei primita de catre acesta.
Cei care vor decide insa daca Miron Cozma va fi pus sau nu in libertate sunt magistratii de la Judecatoria Timisoara, care vor analiza astazi propunerea Comisiei de Eliberare Conditionata. Purtatorul de cuvant al Judecatoriei Timisoara, Raluca Panaitescu, a declarat, citat de Mediafax, ca avizul favorabil dat de Comisia de Eliberare Conditionata intrunita, ieri, la penitenciar, are doar un rol consultativ, ca proba favorabila la dosar. Conform acesteia, daca judecatorii vor mentine hotararea Comisiei, iar in termen de trei zile procurorul nu va face recurs, Miron Cozma va iesi din inchisoare.
Purtatorul de cuvant a mai precizat ca aparatorii lui Miron Cozma depusesera la judecatorie o cerere de eliberare conditionata a acestuia, termenul stabilindu-se initial pentru data de 11 ianuarie. In cazul in care astazi magistratii decid eliberarea conditionata a lui Cozma, solicitarea depusa de avocati nu va mai avea obiect.
Pedepse contopite
Miron Cozma a fost transferat, saptamana trecuta, de la Jilava la Penitenciarul Timisoara, situatie in care, potrivit procedurii penale, cererea de eliberare conditionata trebuie analizata de membrii comisiei din cadrul inchisorii unde se afla condamnatul. Fostul lider al minerilor a cerut eliberarea conditionata dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, la inceputul lunii decembrie, contopirea pedepselor pe care le-a primit pentru implicarea in cele doua mineriade din anii 1991 si 1999. Potrivit procedurii penale, comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate - cu participarea judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, in calitate de presedinte - propune eliberarea conditionata tinand seama de fractiunea din pedeapsa efectiv executata si de partea din durata pedepsei care este considerata executata pe baza muncii prestate, de conduita persoanei condamnate si de eforturile acesteia pentru reintegrarea sociala, de antecedentele sale penale, precum si de posibilitatile de reintegrare a persoanei condamnate. Propunerea comisiei de admitere a eliberarii conditionate - cuprinsa intr-un proces-verbal scris si motivat, impreuna cu documentele care atesta mentiunile cuprinse in procesul-verbal - este inaintata judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul de detinere si se comunica persoanei condamnate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.