La mijlocul anilor '20 ai secolului trecut, Stalin a finantat un plan secret de creare in laborator a unor fiinte de neinvins, relateaza Rompres. Dictatorul comunist visa la o armata de umanoizi, cu o forta extraordinara si creier subdezvoltat, insen
La mijlocul anilor '20 ai secolului trecut, Stalin a finantat un plan secret de creare in laborator a unor fiinte de neinvins, relateaza Rompres. Dictatorul comunist visa la o armata de umanoizi, cu o forta extraordinara si creier subdezvoltat, insensibili la durere, rezistenti si nepretentiosi din punct de vedere al hranei. Biroul Politic al CC al PCUS a aprobat in anul 1926 un astfel de proiect si a cerut Academiei de stiinte a Rusiei sa cerceteze cum s-ar putea crea "o masina vie de lupta", scrie publicatia italiana La Repubblica, precizand ca "problema" a fost incredintata lui Ilia Ivanov, care acumulase o experienta bogata in incrucisarea diverselor specii de animale. "Frankenstein-ul sovietic" incercase, la statia experimentala Ascania Nova din Crimeea, incrucisarea de reni cu boi, capre de munte cu boi, soareci cu cobai si alte asemenea "minuni". Pentru proiectul mentionat i-au fost alocati 15.000 de dolari - suma imensa la vremea aceea. Dar Stalin nu avea in minte numai razboaie. Inainte de inceperea deportarilor in masa in vestitele gulag-uri, el a incercat sa gaseasca o sursa inepuizabila de forta de munca. El visa sa utilizeze umanoizii in minele de carbuni, in constructia drumurilor in Siberia si regiunile arctice. Dictatorul aflase de experimentele ce se faceau in acea vreme in Germania si fusese cucerit de mitul lui "superman". Proiectul "savantului" rus Ivanov, detaliile caruia au fost descoperite de rusi cu 80 de ani mai tarziu, a fost avizat si de Institutul Pasteur de la Paris.
Francezii au cedat Moscovei un laborator de cercetare din Noua Guinee, unde se efectuau deja fertilizari artificiale, precum si cercetari pe celulele animale. Publicatia rusa "Moskovski komsomolet" a publicat fragmente din rapoartele secrete cu privire la aceasta problema, dezvaluind cinismul planului sovietic. Astfel, fara a cunoaste ceva despre diversele harti cromozomiale, Ivanov a decis sa fertilizeze femele de cimpanzeu utilizand sperma umana, ba mai mult, a fertilizat femei africane adormite, care nu banuiau nimic, cu spermatozoizi proveniti de la maimute. Insa pentru el problema cea mai complicata era aceea de a prinde animalele salbatice. Pentru a o rezolva, Kremlinul a infiintat mai tarziu la Suhumi, in Georgia, o crescatorie de maimute.
O nava-fantoma trebuia sa aduca in Rusia 11 maimute, dar din cauza conditiilor inadecvate de transport doi cimpanzei "proaspat" fertilizati au murit, iar celelalte animale s-au imbolnavit de tuberculoza. Numai dupa cateva zeci de experimente a inteles Ivanov ca nu va reusi sa creeze maimuta-soldat. La 13 decembrie 1930 el a fost arestat de NKVD (Comisariatul poporului pentru afaceri interne), fiind invinuit de "activitati impotriva statului" si "sprijinirea internationalismului burghez".
A fost condamnat la cinci ani de gulag si deportare in Kazahstan, dar sentinta nu a fost adusa la indeplinire din cauza mortii "savantului", in 1932. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.