Zilele acestea se implinesc 16 ani de la rasturnarea regimului condus de dictatorii Ceausescu. Sunt 16 ani in care nici un organism oficial nu a reusit sa faca lumina asupra unor aspecte care ne macina si ar trebui sa ne macine pana la aflarea ade
Zilele acestea se implinesc 16 ani de la rasturnarea regimului condus de dictatorii Ceausescu. Sunt 16 ani in care nici un organism oficial nu a reusit sa faca lumina asupra unor aspecte care ne macina si ar trebui sa ne macine pana la aflarea adevarului. Au trecut atatia ani incat pe cei mai multi dintre tineri (cei care au totusi idee despre ce reprezinta decembrie 1989) nu ii mai intereseaza daca a fost lovitura de stat sau revolutie, cine a pus la cale diversiunile si daca au existat teroristi sau cine i-a inventat. Si poate ar trebui sa intereseze de ce numarul mortilor si ranitilor a fost covarsitor mai mare dupa 22 decembrie, cand Ceausestii fugisera, iar puterea era in mainile lui Iliescu si a acolitilor lui.
O raza de speranta pentru aflarea adevarului mai exista. Seful anchetatorilor din Dosarul Revolutiei, Dan Voinea, a declarat ieri ca diversiunea cu teroristii a fost folosita pentru a se schimba scopul revolutiei incepute la Timisoara. "Dupa 22 decembrie 1989, comunistii au tras ca sa ramana la putere. Si au ramas!", a afirmat generalul Voinea, care a tinut sa precizeze ca toate operatiunile militare au fost declansate si conduse din Bucuresti. Pe de alta parte, in urma ultimelor audieri, s-a constatat ca sunt mai multe victime decat numarul declarat. Iar concluzia anchetatorilor este ca cei care au tras in revolutionari faceau parte din militie, armata, garzile patriotice si serviciile secrete. Toti acestia au executat ordinele puterii instaurate dupa fuga lui Ceausescu. (Marius BATCA)
Diversiunea teroristilor
Toate evenimentele din decembrie 1989 din Romania au fost dirijate de la centru, din Bucuresti, apreciaza seful anchetatorilor in dosarul Revolutiei, generalul Dan Voinea, care, luni, a declarat ca, in 22 decembrie 1989, in urma unei diversiuni, s-a indus, in fals, ideea existentei teroristilor.
Dupa 22 decembrie 1989, Revolutia romana s-a transformat, printr-o diversiune "la televizor", din lupta impotriva comunismului intr-una contra unui inamic inexistent - teroristii. Astfel, potrivit lui Voinea, cei care au tras in oamenii stransi in piete dupa fuga lui Ceausescu din 22 decembrie au fost militari, securisti, garzi patriotice sau persoane care, in scopul de "a apara anumite institutii de teroristii care trageau in si din toate pozitiile", au primit armament si munitie.
Potrivit Mediafax, Voinea a declarat, intr-o conferinta de presa, ca in niciuna dintre anchetele pe care le-a condus in legatura cu evenimentele din decembrie '89 din Romania nu a reusit sa probeze existenta vreunui terorist.
"Teroristii trebuie cautati in gradina noastra", a apreciat, la randu-i, Doru Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie", organizatorul conferintei la care a fost invitat generalul-magistrat Voinea.
Comunistii au ramas la putere
"Trebuie sa-i cautam in gradina noastra pe cei care au avut un interes sa se creeze un sentiment de teama. Dupa 22 decembrie pot sa afirm ca a fost o diversiune. Existenta teroristilor a fost inventata pentru ca atentia de la lupta impotriva comunismului sa fie mutata pe una impotriva teroristilor. Dupa 22 decembrie 1989, comunistii au tras ca sa ramana la putere. Si au ramas!", a declarat Voinea, generalul-magistrat insarcinat sa conduca ancheta in legatura cu desfasurarea evenimentelor din decembrie 1989.
Potrivit generalului Voinea, la baza represiunii de dupa 22 decembrie a stat chiar aceasta "diversiune a teroristilor" care a facut mai multe victime decat reprimarea primei demonstratii din 21 decembrie. Din aceasta cauza, toate persoanele care au condus diversiunea legata de teroristi ar putea raspunde penal pentru instigare la omor, a mai spus gen Voinea. El a adaugat ca exista doua categorii de persoane care pot fi incriminate - cele care au executat represiunea si cele care au dirijat aceasta activitate.
Scopurile timisorenilor au fost deturnate
El a precizat ca ideea existentei unui inamic potential, propagata prin mass-media a deturnat "din mers" scopurile revolutiei pornite la Timisoara, astfel incat dupa 22 decembrie "nimeni nu mai striga nimic impotriva puterii". Conform cercetarilor aflate in curs, la 21 decembrie un grup de timisoreni ar fi reusit sa se infiltreze printre participantii la ultimul miting ceausist din Piata Palatului unde ar fi incurajat mai multi cetateni sa strige "Jos Ceausescu" dar si "Jos comunismul", imprimand astfel miscarii impotriva fostului dictator si un caracter anticomunist explicit.
Voinea a mai spus ca a studiat toate dosarele legate de revolutie care primisera solutia de neurmarire penala (NUP) si a reluat cercetarile audiind din octombrie 2004 si pana in prezent "cateva sute" de persoane "pentru a ne face o imagine cat mai corecta a ceea ce s-a intamplat in 21 decembrie dar si dupa aceasta data".
Voinea a mai spus ca in ceea ce priveste Revolutia Romana, cei care se ocupa de anchetarea faptelor trebuie sa raspunda urmatoarelor intrebari: "Cine pe cine a impuscat?; Cine sunt de fapt teroristii? si "Cine va raspunde pentru represiunea populatiei din acele zile?".
In cercetarile sale, gen Voinea s-a bazat pe o echipa de opt politisti din cadrul compartimentului Omoruri care au studiat la fata locului imprejurarile in care au fost ucisi sau raniti grav mai multe mii de persoane. Potrivit Rompres, generalul Voinea a mai spus ca au fost saptamani in care in 4-5 cazuri de impuscare au fost gasiti si autorii acestei infractiuni. Procurorul a exemplificat cu doua cazuri petrecute in cartierul bucurestean Drumul Taberei cand persoane civile nevinovate au fost impuscate de militari, victime si ei ale diversiunii "teroristilor", ca fiind suspecti de terorism.
Justitie pentru victime
Voinea a tinut sa-si explice interesul pentru evenimentele din decembrie 1989, aratand ca, dupa opinia sa, justitia "trebuie sa se faca pentru victime".
"Am decis ca fiecare dintre ranitii sau participantii la Revolutie sa fie audiat separat si sa se stabileasca cu exactitate cine in cine a tras. Dupa aceea, vom putea sa stabilim cu exactitate in fiecare loc despre ce dispozitiv a fost vorba", a explicat Dan Voinea.
El a mai explicat ca fiecare dintre revolutionarii din tara a fost sau va fi audiat in acest dosar. Mai mult, Voinea a aratat ca, saptamanal, in urma unor "conduceri in teren" a ranitilor sau a martorilor, echipa pe care o conduce elucideaza "patru-cinci" cazuri in care stabileste cine a tras.
"Mergem cu ei in locul in care au fost impuscati si incercam sa identificam, prin pozitia pe care au avut-o atunci cand au fost raniti, de unde anume s-a tras, pentru ca apoi sa ne putem pronunta asupra unei chestiuni esentiale: cine a tras", a detaliat generalul-magistrat.
"Acesti oameni sunt cheia", a spus Voinea, referindu-se la cei care s-au aflat, in 1989, in mijlocul evenimentelor. "Adevarul sta in buzunarul acestor oameni, in mintea lor. Ei au facut aceasta revolutie, ei stiu cel mai bine ce s-a intamplat, de la declaratiile si marturiile lor trebuie sa pornim", a apreciat Dan Voinea.
Dosare conexate
Procurorul militar a mai spus ca dosarele referitoare la Revolutia Romana nu mai pot fi tratate in mod separat, subliniind din nou faptul ca intreaga represiune - atat pana in 22 decembrie cat si dupa fuga lui Ceausescu - a pornit de la ordine transmise de la centru."Conducerea operatiunilor militare din acea perioada s-a facut de la centru, astfel incat se impune conexarea acestor dosare", a subliniat gen Voinea
Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989" crede si el ca "tot ceea ce s-a intamplat dupa 22 decembrie 1989 reprezinta o diversiune a emanatilor" si ca "represiunea inainte de 21 decembrie si cea de dupa 22 decembrie a fost condusa de catre reprezentantii acelorasi unitati militare".
Anchetatorul nu a putut preciza cand ar putea fi definitivat dosarul Revolutiei din decembrie '89. Mai mult, Voinea nu s-a putut pronunta asupra eventualelor invinuiri ce ar putea fi aduse celor fata de care s-a inceput urmarirea penala in acest dosar.
"Juridic, nu putem spune decat ca impotriva invinuitilor, printre care si Ion Iliescu, s-a inceput urmarirea penala. Initial, dosarul a inceput ca unul in rem (dosar penal in care nu se cerceteaza persoane anume, ci fapte petrecute, n. red.) pentru ca, pe parcurs, odata cu declaratii de martori si probe adunate, sa avem si persoane cercetate", a mai spus Voinea.
Mai multi morti
Numarul mortilor si ranitilor in timpul Revolutiei din decembrie 1989 ar putea sa fie "mult mai mare" decat este cunoscut oficial in prezent, a precizat, la randul sau, Romulus Cristea, membru al Asociatiei "21 Decembrie 1989".
Procurorul militar Dan Voinea a confirmat ca in timpul cercetarilor pe care le efectueaza de mai bine de un an in dosarul "Revolutia" a constatat ca numarul victimelor Revolutiei este mai mare decat cel cunoscut. Voinea nu a dorit insa sa faca nici un comentariu asupra acestui numar, afirmand ca ancheta este in curs de desfasurare si orice astfel de date sunt provizorii.
La randul sau, Doru Maries, presedintele Asociatiei de revolutionari amintite a tinut sa precizeze ca organizatia sa doreste numirea lui Dan Voinea in functia de sef al Parchetelor militare.
In acelasi timp, Maries a subliniat ca aceia care s-au facut vinovati de reprimarea populatiei in timpul revolutiei au fost "mentinuti la putere datorita lui Ion Iliescu", despre care afirma ca "s-a erijat in emanat al revolutiei" iesind "la lumina abia dupa ce nu a mai fost nici un risc".
In cadrul conferintei de presa a fost lansat un CD intitulat "Requiem pentru eroi" care contine melodia ce a devenit intre timp imnul Asociatiei "21 Decembrie 1989".
Autorul textului si muzicii acestui cantec - Vlad Galis - a spus ca acesta a fost editat pe suport de vinil in 1992 si "salvat" ulterior in format electronic. Melodia - interpretata de o fetita de patru ani si de cantautorul Cristian Paturca - reprezinta "idealurile revolutiei incepute in 21 decembrie si care nici astazi nu au fost atinse", a mai spus Vlad Galis. (M.A.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.