Tarifele la energie electrica vor fi majorate cu 1,85%, de la 1 ianuarie 2006, ca urmare a cresterii preturilor la combustibili, informeaza un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). "Luand in considerare efect
Tarifele la energie electrica vor fi majorate cu 1,85%, de la 1 ianuarie 2006, ca urmare a cresterii preturilor la combustibili, informeaza un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). "Luand in considerare efectul pozitiv al productiei de energie electrica din surse hidro peste limitele prognozate la inceputul anului 2005, ANRE a hotarat sa transfere profiturile suplimentare inregistrate de furnizori, circa 500 milioane de lei, catre costurile cu energia ale consumatorilor captivi, agenti economici si populatie, in concordanta cu prevederile legale in vigoare", se mai arata in comunicat. Reprezentantii autoritatii afirma ca au analizat, in perioada dintre 1 noiembrie si prima decada a lunii decembrie, solicitarile de cresteri ale tarifelor pentru 2006 formulate operatorii din sectorul energiei electrice. Astfel, au fost evidentiate costuri suplimentare pentru pretul combustibililor fosili, dar si pentru investitii necesare in retelele de transport si distributie a energiei electrice. Surse guvernamentale ne-au declarat ca majorarea ceruta de companiile din sistem (producatori, transportatori, distribuitori) a fost de 6,9%, dar ANRE a limitat cresterea la 1,85%. Reamintim, tot de la 1 ianuarie va fi majorat si pretul final al gazelor naturale, cu o medie de 17% fata de valorile actuale. Astfel, pretul unui metru cub furnizat de Distrigaz Nord, pentru consumatorii inclusi in categoria B1 (un consum anual maxim de 2400 mc) va fi de 9471 lei, din care tariful de distributie a fost fixat de Autoritatea de Reglemetare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) la 2054 lei/mc. La Distrigaz Sud, pretul va fi de 9598 lei/mc, din care 2084 lei/mc tariful de distributie. Reamintim, cele doua distributii au fost privatizate in acest an cu Gaz de France si E.ON/Ruhrgas. Surse guvernamentale ne-au declarat ca, pe intreg anul viitor, gazele se vor scumpi cu circa 35%, la sfarsitul anului viitor, un metru cub de gaze putand sa coste 11.000 lei. Pe de alta parte, tarifele la energia electrica se pot modifica de doua ori pe an, ceea ce inseamna ca urmatoarea majorare ar putea avea loc la 1 iulie 2006. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.