Fostul presedinte irakian Saddam Hussein, debarcat, pe data de 20 martie 2003, de coalitia americano-britanica si capturat, la 13 decembrie, rupe tacerea, dupa doi ani de captivitate. Tabloidul britanic The Sun publica, in numarul de ieri, un intervi
Fostul presedinte irakian Saddam Hussein, debarcat, pe data de 20 martie 2003, de coalitia americano-britanica si capturat, la 13 decembrie, rupe tacerea, dupa doi ani de captivitate. Tabloidul britanic The Sun publica, in numarul de ieri, un interviu acordat de Saddam din celula de detentie, in exclusivitate pentru acesta publicatie. The Sun a reusit sa obtina o intrevedere cu fostul lider absolut al Bagdadului, cu ajutorul unuia dintre avocatii apararii, Ramsey Clark, ex-secretar al Justitiei SUA, in perioada presedintelui Lyndon Johnson. In cadrul intalnirii, Saddam a relatat momentul 13 decembrie 2003, momentul capturarii sale, in apropierea orasului Tikrit.
Dupa ce a fost nevoit sa paraseasca Bagdadul, Saddam Hussein a trait, timp de noua luni, intr-o continua fuga, ascunzandu-se in fiecare zi in alt loc si facand demersuri neintrerupte pentru organizarea insurectiei, noteaza site-ul Yahoo, citand The Sun. Chiar inainte de a fi arestat, se pregatea sa fuga cu o motocicleta din casa in care se ascundea. "Am iesit printr-o groapa, ajungand intr-un tunel. "Apoi mi-am pierdut cunostinta", povesteste fostul presedinte, exprimandu-si opinia ca a fost tradat, devenind victima unei lovituri regizate. Saddam presupune ca a fost gazat in tunelul respectiv. El a estimat ca petrecuse doar cateva minute in tunel, nu ore sau zile intregi.
La sosirea militarilor (care l-au descoperit in groapa de sapte metri adancime si o largime care permitea accesul unei singure persoane), fugarul s-a predat, fara a opune rezistenta. Saddam avea asupra sa, in momentul arestarii, doua pusti de asalt Kalasnikov, un pistol si 750 000 de dolari. Pe 19 octombrie, a inceput, la Bagdad, procesul in care Saddam Hussein si sapte dintre potentatii fostului regim baasist sunt judecati de Inaltul Tribunal Penal din Irak pentru masacrarea a 148 de siiti, la Dujail, in 1982. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.