In Spania, conform statisticilor, traiesc aproximativ 300.000 de romani, cei mai multi cu acte in regula, deveniti a treia comunitate straina din tara, dupa marocani si ecuadorieni. Datorita numarului mare de imigranti clandestini sau fara acte, ofic
In Spania, conform statisticilor, traiesc aproximativ 300.000 de romani, cei mai multi cu acte in regula, deveniti a treia comunitate straina din tara, dupa marocani si ecuadorieni. Datorita numarului mare de imigranti clandestini sau fara acte, oficialitatile spaniole au adoptat in ultimul timp o serie de masuri privind procesul de regularizare a acestora, multi straini reusind sa obtina permisul de rezidenta. Majoritatea romanilor s-a stabilit in Catalunia, Valencia si Madrid, unii lucrand in agricultura si constructii, altii in industria alimentara si hoteliera (nu discutam aici despre cei care se ocupa cu "alba-neagra", prostitutie, cersit si hotii.
Deoarece pe piata muncii erau inregistrati multi licentiati universitari, fara a putea pretinde un post conform pregatirii lor, s-a luat decizia echivalarii diplomelor de studii obtinute in Romania. Oficiul National pentru Migratia Fortei de Munca (ONMFM) ne-a pus la dispozitie datele necesare obtinerii acestei echivalari.
Documentele necesare:
1. cerere tip ("Solicitud de Homologation de Titulo Extrajero de Education Superior") obtinuta de la Biroul Atasat Invatamant (BAI) al Ambasadei Spaniei, Colegiul National "Iulia Hasdeu", B-dul Ferdinand nr.91, sector 2, Bucuresti, sau la adresa de Internet www.mecd.es.;
2. fotocopia stampilata a pasaportului ("Compulsa") obtinuta la BAI sau la Ambasada Spaniei, str. Tirana nr.1; in Spania, la orice organ oficial; 3. diploma de licenta - copie legalizata cu apostila de la Haga (la Prefectura din orasul de resedinta); se trimite in Spania fotocopia compulsata. 4. traducerea diplomei in limba spaniola - legalizata la notariat si supralegalizata cu apostila de la Haga (de la Curtea de Apel din orasul de resedinta). 5. traducerea foii matricole in limba spaniola - legalizata la notariat si supralegalizata cu apostila de la Haga (La Curtea de Apel din orasul de resedinta). 6. programa analitica (facultativ, fara legalizare); 7. traducerea neoficiala a programei analitice (facultativ); 8. ordin de transfer bancar, pentru plata de echivalare (83,33 euro) in contul: Ministerio de Education y Ciencia, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), c/Alcala 16, 28014, Madrid, numar de cont: 0182 2370440200203771, cod Swift: ES41018223704402003771.
Echivalarea diplomelor universitare se realizeaza de catre autoritatile spaniole competente atat din Spania, cat si din Romania, la adresele: Spania - Subdireccion General de Titulos, Homologationes y Contravalidaciones; Ministerio de Educacion y Ciencia; Paseo del Prado, 28, 28071 Madrid, iar in alte orase la "Delegation del Gobierno", ori la "Oficina de la Alta Inspeccion"; Romania - BAI, la adresa de mai sus.
Dupa prezentarea documentelor, se vor inapoia diploma si foaia matricola, dupa ce au fost fotocopiate si compulsate. La terminarea procesului de evaluare a cererii de echivalare, Ministerul Educatiei si Stiintei din Spania trimite persoanei interesate, la adresa indicata in cererea tip, certificatul de obtinere a echivalarii diplomei, precizeaza ONMFM.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.