Sunt nume predestinate, care la simpla lor pronuntare inchid in ele caracterul omului. Ele tradeaza fie dinamismul unui individ, fie elanul sau. Iata Toni; pronuntati numele scurt ca o pocnitura de biciu. Tradeaza intr'adevar caracterul de granit al
Sunt nume predestinate, care la simpla lor pronuntare inchid in ele caracterul omului. Ele tradeaza fie dinamismul unui individ, fie elanul sau. Iata Toni; pronuntati numele scurt ca o pocnitura de biciu. Tradeaza intr'adevar caracterul de granit al acestui om, care sintetizeaza nazuintele a zeci de mii de invatatori, astazi napastuiti si lasati de izbeliste. In viata invatatorilor, care au cunoscut momente ilustrate de oameni, buna oara Lungu, domnul Toni reprezinta o etapa.
Am cerut d-lui Toni cateva randuri pentru "Ziua". Amabil, d-l Toni ne declara:
"- Congresul invatatorilor care a avut loc recent la Iasi, are un rol mai mare decat celelalte congrese, desi fiecare congres a avut o influenta deosebita in viata invatatorilor din Romania. Congresul de la Iasi ii deosebit de important pentru ca aici s'au adunat invatatori din toate colturile tarii noastre: Ardeal, Bucovina, Basarabia si de la anul va avea un caracter international. Invatatorii vor discuta cateva din problemele pe care ii framanta. Problema scolilor superioare taranesti, e o chestiune ce intereseaza, intrucat noi totdeauna am cerut o cultura larga pentru sateni, care nu pot fi tinuti in starea de inferioritate de astazi. Tot noi invatatorii am cerut prelungirea numarului de scoli la tara si tot noi pretindem curs complimentar asa cum se face in Danemarca. O alta chestiune ce o vom dezbate e pregatirea actuala a invatatorilor care nu ne multumeste. Noi dorim invatatorilor o pregatire universala pentru a fi la inaltimea chemarii lor. Literatura tarii, dezvoltarea ei, cer o cultura mare pentru dascalul de la tara si de la oras".
(va urma)
ZIUA, 20 decembrie 1937


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.