Istoricii Marius Oprea, Stejarel Olaru si Denis Deletant urmeaza sa publice in curand o monografie a evenimentelor din decembrie 1989. Cartea, care va cuprinde marturii inedite ale multora dintre participantii la revolutie, isi propune sa faca lum
Istoricii Marius Oprea, Stejarel Olaru si Denis Deletant urmeaza sa publice in curand o monografie a evenimentelor din decembrie 1989. Cartea, care va cuprinde marturii inedite ale multora dintre participantii la revolutie, isi propune sa faca lumina intr-un subiect peste care timp de 16 ani a inceput sa se astearna praful uitarii. ZIUA publica astazi un fragment din declaratiile unuia dintre cele mai controversate si misterioase personaje ale acelor momente, Dumitru Mazilu.
"(Cand am intrat, Ion Iliescu le spunea celor prezenti ca se impune sa parasim statia de Televiziune, urmand sa ne fixam Comandamentul intr-un loc mai sigur... In cateva minute, un colonel de la Ministerul Apararii Nationale ne-a informat ca TAB-urile ne asteapta. Impreuna cu cativa tineri revolutionari am coborat pe scari, pe partea interioara a cladirii. Aproape toate geamurile erau tandari. Inaintam cu greutate. Focul era intens. Cand am ajuns la iesire, am observat unul din TAB-uri tocmai pleca. Ne-am apropiat taras de un al doilea TAB. Un ofiter ne-a facut semn sa urcam si sa intram inauntru. Era foarte riscant. Gloantele ricosau la atingerea otelului masiv. N-aveam de ales. Am urcat cu mari dificultati, iar un tanar m-a impins inauntru...
Dupa mine au mai urcat trei tineri. Nici unul din lideri nu a venit cu noi... TAB-ul s-a pus in miscare. Gloantele se loveau de metalul care ne proteja... Dupa cateva minute, ofiterul ne-a adus la cunostinta ca "mai avem putin si ajungem". Ne mai linistiseram, dar incordarea nu ne parasise. L-am intrebat pe tanarul ofiter unde mergem, iar el mi-a raspuns imediat: "MERGEM LA AMBASADA SOVIETICA". "De ce la Ambasada sovietica? - l-am intrebat eu. "Pai acolo au plecat ceilalti"- ne raspunsera militarii din TAB... Eram deja pe Soseaua Kiseleff, in apropierea Ambasadei URSS.
Clipele se scurgeau cu repeziciune, iar aceeasi intrebare imi sfredelea creierul: "De ce la Ambasada Sovietica?" "Cine luase o asemenea hotarare si de ce?".
Cu toate ca eram extrem de obosit dupa cele doua nopti de maxima incordare, am inteles ca o asemenea optiune nu putea fi acceptata. Si cu o forta launtrica pe care o ai numai in momentele disperate din viata, i-am cerut ofiterului sa opreasca, sa intoarca TAB-ul si sa ne duca la Comandamentul din fostul Comitet Central. Tinerii care ma insoteau m-au sustinut energic in hotararea luata...)"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.