Fostul director al Regionalei de Drumuri si Poduri Cluj, Liviu Ciupe, arestat in urma cu aproximativ sase ani de actualul sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, va da statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omu
Fostul director al Regionalei de Drumuri si Poduri Cluj, Liviu Ciupe, arestat in urma cu aproximativ sase ani de actualul sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, va da statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Decizia acestuia are la baza sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a mentinut hotararea luata de magistratii Curtii de Apel Cluj, prin care statul roman era obligat la plata unor daune in valoare de 130.000 de lei (1,3 miliarde vechi) drept daune pentru cele patru luni de inchisoare facute.
Reamintim ca atat Ministerul Finantelor Publice, respectiv Ministerul Public prin Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, cat si Liviu Ciupe au formulat recurs fata de decizia magistratilor clujeni. Ambele actiuni au fost insa respinse, in aceasta luna, de Curtea suprema care astfel a considerat ca decizia de acordare a unor daune in valoare de 1,3 miliarde este corecta.
Fostul director arestat de Daniel Morar formulase recurs la Inalta Curte fiind nemultumit de cuantumul despagubirilor pentru cele patru luni de inchisoare executate pe nedrept. Liviu Ciupe a declarat ca magistratii clujeni au decis ca el sa primeasca in total 130.000 de lei (1,3 miliarde de lei vechi) din care 30.000 de lei noi (300 de milioane de lei vechi) daune materiale si 100.000 de lei (un miliard de lei vechi) daune morale, in conditiile in care a cerut 450 de milioane de lei vechi daune materiale si doua milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi) daune morale. Pe de alta parte, Ministerul Finantelor, respectiv Ministerul Public, au considerat ca suma pe care Liviu Ciupe a primit-o deja cu titlu de daune materiale si morale este prea mare. "Acum ca am aflat decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, astept sa primesc sentinta in scris si apoi ma voi adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului, intrucat cred ca suma pe care mi-au acordat-o magistratii Curtii de Apel Cluj nu acopera nici pe departe suferinta pe care am suportat-o eu si familia mea in timpul celor patru luni de detentie", a aratat Ciupe.
Gasit nevinovat
Liviu Ciupe, fost director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj, in prezent membru in conducerea Partidului Democrat filiala Bistrita-Nasaud, a fost arestat in data de 14 septembrie 1999, in baza unui mandat emis de actualul sef al DNA, Daniel Morar, pe atunci procuror la Curtea de Apel Cluj. Liviu Ciupe a fost acuzat de instigare la delapidare de fonduri din avutul statului in favoarea unei firme private. Concret, procurorii au sustinut ca acesta a delapidat suma de 15.600 de lei (156 de milioane de lei vechi), contravaloarea unei cantitati de asfalt folosita la amenajarea unei parcari auto in arealul unui restaurant din Bistrita. Alaturi de Ciupe a fost arestat si Alexandru Slavita, la acea vreme sef al Sectiei Drumurilor Nationale Bistrita din cadrul DRDP Cluj. Cei doi au fost insa eliberati dupa patru luni de arest, judecatorii stabilind ca sunt nevinovati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.