19 Decembrie 2005

Lectura de 3 minute

Partidul de guvernamant al lui Abu Mazen (foto), presedintele Autoritatii Palestiniene, a suferit un dureros knock-out in alegerile municipale din urma cu cateva zile. Majoritatea oraselor importante din teritoriile palestiniene - Schem, Genin, El Bi
Partidul de guvernamant al lui Abu Mazen (foto), presedintele Autoritatii Palestiniene, a suferit un dureros knock-out in alegerile municipale din urma cu cateva zile. Majoritatea oraselor importante din teritoriile palestiniene - Schem, Genin, El Bire, Tulkarem si Bethleem - se afla astazi in mainile Hamas. Multimea palestiniana sarbatoreste pe strazi victoria, in timp ce conducerea istorica Fatah, se intreaba ingrijorata ce va urma. Aceeasi intrebare si-o pune si Tel Avivul, ingrijorarea a ajuns si la Washington si in capitalele europene. Marea victorie a Hamas in alegerile municipale e un indiciu asupra a ceea ce se va intampla la 25 ianuarie 2006, ziua alegerilor pentru Adunarea Constituanta (Parlamentul palestinian). Satui de ineficienta "Garzii tunisiene", (vechea conducere palestiniana, sub comanda lui Yasser Arafat, care a venit din Tunisia), satui si de Abu Mazen, urmasul lui Arafat, satui de mizeria in care traiesc si de lipsa de libertati, palestinienii isi indreapta sperantele spre miscarea fundamentalista Hamas.
SUA avertizeaza
Exista un pericol real ca in locul unei Palestine libere si democratice, pe harta Orientului Mijlociu sa apara un stat fundamentalist, marioneta a Iranului si Siriei. Primul avertisment serios prin care lumea libera atrage atentia palestinienilor ca o asemenea situatie nu va fi tolerata, este decizia votata de Congresul american: daca Hamas va participa la conducere, Statele Unite vor intrerupe ajutorul financiar acordat Autoritatii Palestiniene. Ajutorul acesta e consistent: 150 de milioane de dolari! Hamas a reactionat cerand Statelor Unite sa nu se amestece in politica interna a palestinienilor. Abu Mazen e intre ciocan si nicovala. Ar anula alegerile, dar nu mai poate da inapoi. Americanii, israelienii si europenii atata l-au batut la cap cu democratizarea, incat a fost nevoit sa aprobe participarea la alegeri a Hamas. Cum sa interzica acum acest act democratic electoral? Acceptand participarea fundamentalistilor islamici, conducatorii Fatah nu au apreciat corect forta electorala a Hamas. Acum e prea tarziu sa-i scoata din cursa.
Varianta Barghuti
"Garda tunisiana" conducatoare a Fatah nu a vrut sa tina seama nici de nemultumirile tinerilor lideri, ai comandantilor grupelor de guerila. Acestia doresc functii cheie in partid si locuri sigure in viitorul Parlament palestinian. In spatele acestor lideri tineri se afla Marwan Barghuti, fostul sef al revoltei palestiniene din Cisiordania, condamnat la inchisoare pe viata de un Tribunal israelian. Tineretul Fatah l-a desemnat pe Barghuti cap de lista in campania electorala. Daca va fi ales, se va intampla un fenomen unic in lume: un prim-ministru care guverneaza din inchisoare. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas (Abu Mazen) a incercat sa-l puna pe vechiul sau camarad de arme, Abu Alla, actualul prim-ministru, cap de lista. Tinerii au alte preferinte; pe lista lor pe primul loc figureaza Barghuti, pe al doilea Mohammed Dahlan, responsabilul cu securitatea palestiniana, pe locul trei Rabiha Riab, o luptatoare din Schem, apoi Djibril Regiub, Sofian Abu Zaiida si Samir Mashrawi, precum si un numar important de tineri razboinici Fatah. Conflictul listelor de candidati s-ar putea transforma intr-un conflict armat. De altfel, Abu Alla a demisionat din functia de premier, in semn de protest ca Abu Mazen, presedintele Autoritatii Palestiniene, a admis in ultima clipa ca Barghuti sa figureze in capul listei, urmat de Abu Alla. Cele doua tabere vor ajunge la un compromis, dar e sigur ca primul pe lista finala va ramane "puscariasul" Marwan Barghuti. Analistii politici considera destul de probabila cucerirea puterii de catre Mohammed Dahlan, dar cel care va trage sforile va continua sa fie Barghuti. Tel Avivul nu reactioneaza in nici un fel la toata aceasta fierbere din randurile Fatah. Si nici nu are de gand sa-l elibereze din inchisoare pe cel mai popular om politic palestinian post Yasser Arafat. Ierusalimul continua sa-l considere terorist. Deocamdata!

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.