19 Decembrie 2005

Lectura de un minut

1920
* 6 febr. N. Iorga prezinta comunicarea "Note asupra Unirii Tarilor Romanesti"
* 29 febr. La inmormantarea lui A. D. Xenopol, N. Iorga afirma ca a fost omul care "a reprezentat atatia ani ceea ce avea stiinta romaneasca mai activ, ma
1920
* 6 febr. N. Iorga prezinta comunicarea "Note asupra Unirii Tarilor Romanesti"
* 29 febr. La inmormantarea lui A. D. Xenopol, N. Iorga afirma ca a fost omul care "a reprezentat atatia ani ceea ce avea stiinta romaneasca mai activ, mai plin de initiativa si mai amabil in stil".
* 2 iun. Biologul Emil Racovita, geograful George Valsan si juristul si istoricul Andrei Radulescu sunt alesi membri titulari ai Academiei Romane.
* 4 iun. Simion Mehedinti rosteste discursul de receptie "Caracterizarea etnografica a unui popor prin uneltele sale". Dupa cuvenitul omagiu adus lui A.D. Sturdza, S. Mehedinti, trecand la tema discursului subliniaza: "numai cand urmarim unealta in legatura cu toate imprejurarile muncii putem ghici si semnificatia ideilor relative la tehnica, arta si cugetarea unui popor si numai pe calea aceasta putem ajunge la dreapta lui caracterizare... Daca munca si unealta e criteriul etnografic dupa care judecam temelia vietii unui popor, scoala muncii e singura pentru inaltarea unei vieti omenesti ori in ce faza s-ar afla, iar munca, departe de a fi numai o datorie a celor saraci, e insusirea fundamentala a omului". Si incheie: "...pentru ca sa implinim cat mai repede lipsurile culturii noastre, trebuie sa facem cat mai repede inventarul traiului nostru, descriind in chip stiintific tot ce este caracteristic tot ce este caracteristic si original in trecutul romanismului, pentru a afirma autonomia sufletului nostru si hotararea de a fi si a ramane statornici in faptura noastra etnica". Raspunde I. Bianu.
n 8 iun. Ioan Lupas sustine discursul de receptie "Nicolae Popea si Ioan M.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.