19 Decembrie 2005

Lectura de 2 minute

Fiecare roman ar putea avea, pana la sfarsitul anului viitor, un dosar fiscal care sa cuprinda, pe langa toate datele de identificare si obligatiile catre stat, modificarile care au intervenit in statutul persoanei respective (casatorie, schimbare de
Fiecare roman ar putea avea, pana la sfarsitul anului viitor, un dosar fiscal care sa cuprinda, pe langa toate datele de identificare si obligatiile catre stat, modificarile care au intervenit in statutul persoanei respective (casatorie, schimbare de domiciliu etc). "Speranta mea este ca pana la sfarsitul acestui an sa existe un astfel de dosar fiscal pentru fiecare contribuabil, pentru ca in felul acesta pot fi evitate actualele neajunsuri in relatia cu Fiscul", a declarat, ieri, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti, Cristian Nicolae Stoina. Potrivit acestuia, un astfel de dosar fiscal ar permite o evidenta foarte clara a fiecarui contribuabil si ar fi evitate situatiile in care un contribuabil se duce sa isi ridice banii de la Fisc la termenul stabilit prin instiintare, insa nu poate obtine sumele cuvenite fie pentru ca si-a schimbat domiciliul, fie pentru ca si-a schimbat statutul social.
Persoanele fizice cu datorii, pe Internet
In alta ordine de idei, Stoina a mentionat ca, in prezent, peste 6800 de persoane fizice autorizate au datorii catre stat in valoare de aproximativ 3,2 milioane de lei noi datand din anul 2000. In mod normal aceste datorii se prescriu dupa cinci ani, insa Fiscul a trimis instiintari si somatii de plata care au suspendat prescriptia datoriilor. "Cei mai multi dintre cei peste 6800 de datornici sunt cei cu profesii liberale, avocati, medici etc. Multi dintre ei au completat gresit declaratiile si de aceea au restante la plata. Acestora le mai dau un ragaz pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor pentru a-si plati datoriile. Dupa luna martie, voi publica pe Internet numele celor mai importanti datornici persoane fizice", a subliniat Stoina. In acest moment, pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor exista o lista a firmelor cu datorii catre stat care se actualizeaza trimestrial.
Pe de alta parte, seful Fiscului bucurestean a recunoscut ca, in prezent, in administratiile financiare lucreaza si persoane slab pregatite. "Cam 30% dintre functionari sunt foarte slab pregatiti. Acestia au doua variante: fie se pun la punct fie isi cauta de lucru", a precizat Stoina. In acest sens, oficialul citat a precizat ca pe parcursul anului viitor vor fi realizate evaluari ale angajatilor, dar si programe de pregatire profesionala pentru ca, pana la data aderarii la Uniunea Europeana, administratiile financiare trebuie sa aiba oameni bine pregatiti care sa cunoasca o limba straina si sa stie sa lucreze pe calculator.
Cat priveste relatia autoritatii fiscale cu societatile comerciale, Stoina a aratat ca s-a confruntat cu situatii in care firme cu datorii catre stat au fost cesionate de patroni unor cetateni straini care nu pot fi identificati, fie in societatile respective nu mai exista nimic de valorificat pentru recuperarea datoriei. Potrivit modificarilor aduse recent Codului de procedura fiscala, in situatia in care se demonstreaza reaua-vointa a administratorilor in aceste cazuri, acestia vor raspunde penal. In cazul in care administratorii respectivi au actionat legal ei nu pot fi trasi la raspundere decat in limita capitalului social, de cele mai multe ori de doua milioane de lei vechi.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.