Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au aprobat, in urma cu doua saptamani, numirea in functia de director general al Directiei Generale de Informatii a Apararii a generalului maior de aviatie Constantin Croitoru. Cu toate acestea, generalul
Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au aprobat, in urma cu doua saptamani, numirea in functia de director general al Directiei Generale de Informatii a Apararii a generalului maior de aviatie Constantin Croitoru. Cu toate acestea, generalul Croitoru nu si-a luat in primire nici pana la aceasta ora postul, deoarece premierul Tariceanu nu a semnat decizia de numire in functie. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 14/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, aprobata prin Legea nr. 389/2001, directorul DGIA este numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului Apararii. Rolul CSAT, asa cum rezulta din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, este doar de a analiza sau propune numirea in functiile prevazute in statele de organizare cu grad de general-locotenent, viceamiral, similare si superioare acestora (valabila in cazul directorului DGIA, care este functie de general de trei stele-n.r.). Cu toate acestea, membrii CSAT au aprobat numirea in functie a generalului Croitoru, in lipsa unei decizii a premierului Tariceanu. Daca mai amintim si faptul ca la sedinta CSAT din 7 decembrie, ministrul Apararii Nationale nu a participat, se poate trage concluzia ca seful statului a fortat numirea generalului Croitoru. Asta pentru a fi sigur ca liberalii nu vor avea controlul asupra serviciilor de informatii militare prin promovarea de catre Teodor Atanasiu in functia de director adjunct al DGIA a colonelului (r) Vasile Paun, un apropiat al PNL.
Raspuns evaziv
Solicitand informatii oficiale din partea Biroului de presa al MApN privind stadiul numirii generalului Croitoru la conducerea DGIA, am primit un raspuns extrem de evaziv prin care ni se preciza ca "procedura de numire este in curs de desfasurare". Pe de alta parte, de la cabinetul purtatorului de cuvant al primului-ministru am fost informati ca Tariceanu nu a semnat nici o decizie de numire in functia de director al DGIA pentru generalul Croitoru.
Interesant este de aflat daca Teodor Atanasiu a inaintat premierului propunerea de numirea in functia de sef al DGIA a generalului Croitoru anterior sedintei CSAT din 7 decembrie sau dupa ce a fost pus in fata faptului implinit, ca urmare a deciziei luate de Traian Basescu in CSAT.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.