19 Decembrie 2005

Lectura de 2 minute

Datoriile bugetare ale Societatii pentru Inchiderea si Conservarea Minelor (ICM) Targu-Jiu, in valoare de cateva mii de miliarde de lei vechi, vor fi transformate in actiuni, a anuntat ieri secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Io
Datoriile bugetare ale Societatii pentru Inchiderea si Conservarea Minelor (ICM) Targu-Jiu, in valoare de cateva mii de miliarde de lei vechi, vor fi transformate in actiuni, a anuntat ieri secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog, transmite Mediafax. El a precizat ca metodologia de transformare a datoriilor in actiuni va fi finalizata cel mai probabil in luna ianuarie a anului viitor. ICM a preluat datoriile catre buget ale fostei Companii Nationale a Lignitului Oltenia, de peste 1750 de miliarde de lei vechi, avand ca obligatie recuperarea acestor datorii.
In vara acestui an, autoritatile fiscale au instituit un sechestru asupra bunurilor ICM, pentru recuperarea datoriilor. Reprezentantii ICM au cerut Guvernului sa renunte la executarea silita, pentru ca societatea sa nu se mai ocupe cu recuperarea datoriilor, si sa se concentreze pe problema inchiderii si conservarii minelor a caror activitate a fost sau va fi oprita ori redusa. Secretarul de stat a mentionat ca, prin transformarea datoriilor in actiuni, statul va avea mai multe actiuni la termocentralele care aveau datorii fata de firmele din minerit in momentul infiintarii ICM. Societatea are de recuperat mii de miliarde de lei vechi de la cele trei complexe energetice din Oltenia, dar si de la termocentrale din tara. Firma are procese in derulare cu Termocentrala Govora, pentru recunoasterea unei datorii de peste 1100 de miliarde de lei vechi.
Pe de alta parte, secretarul de stat a anuntat ca Ministerul Economiei va efectua o analiza a situatiei firmelor din judetul Gorj care au contracte cu industria miniera, pentru a sustine activitatea catorva unitati. Mantog afirma ca analiza va fi gata in luna ianuarie a anului viitor, iar firmele care vor putea demonstra ca pot sa supravietuiasca dupa ce primesc ajutorul statului vor primi ajutoare, sub diverse forme. Secretarul de stat a mentionat ca acolo unde sansele de reusita sunt minime ajutorul nu va fi acordat, indiferent de consecinte. (G.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.