Prof. dr. Sorin Oprescu este decis sa lupte impotriva ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu. Fostul director general al Spitalului Clinic Universitar de Urgenta si al Spitalului Universitar de Urgenta "Elias", prof. dr. Sorin Oprescu a depus, ieri,

Prof. dr. Sorin Oprescu este decis sa lupte impotriva ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu. Fostul director general al Spitalului Clinic Universitar de Urgenta si al Spitalului Universitar de Urgenta "Elias", prof. dr. Sorin Oprescu a depus, ieri, la Registratura Sectiei de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, cererea de anulare a celor doua ordine semnate de Nicolaescu prin care acesta l-a destituit din functia de director general al celor doua unitati spitalicesti.
Oprescu a declarat ca a luat hotararea contestarii in instanta a celor doua ordine ministeriale din cauza ca prin deciziile luate "ministrul Sanatatii a bulversat intreg sistemul sanitar".
De asemenea, acesta a precizat ca in ordinul de demitere primit la Spitalul Clinic Universitar de Urgenta apar "11-12 observatii" privind inlaturarea sa de la sefia unitatii spitalicesti: "Printre aceste observatii figureaza si gestionarea datoriilor, insa repet, la ora actuala, Spitalul Clinic Universitar de Urgenta are toate datoriile achitate". Antonie Iorgovan, avocatul lui Sorin Oprescu, a precizat ca "indiferent de coloratura politica, ministrul Nicolaescu nu avea dreptul sa-l demita pe Sorin Oprescu deoarece Legea spitalelor nu-i permite. Este si infractiune ceea ce a facut Nicolaescu".
In locul prof. dr. Sorin Oprescu, director general interimar al Spitalului Clinic Universitar de Urgenta a fost numit doctorul Silviu Radulescu. Acesta a lucrat in cadrul Misiunii la Bucuresti a Bancii Mondiale, ca specialist in problemele sistemului sanitar. Acesta a preluat, ieri dupa-amiaza, stafeta de la Sorin Oprescu. Salariatii spitalului, insa, afirma ca vor fi alaturi de Oprescu, organizand chiar si actiuni de protest, pana cand instanta isi va spune cuvantul.
Silviu Radulescu a declarat ca va explica tuturor salariatilor spitalului ca principiul de baza este functionarea in conditii bune a unitatii spitalicesti atat din punct de vedere profesional, cat si universitar: "Sunt de bunacredinta si nu vin cu partizanaturi. Deocamdata, nu am o strategie pentru situatia in care nu voi fi primit cu placere de catre angajati".
La Spitalul Elias, interimatul "va fi asigurat" de medicul Vlad Romano. Acesta a ocupat mai multe functii, in ultimii ani fiind, pe rand, sef al Directiei Programe de Sanatate Reforma si Acreditari din Ministerul Sanatatii, sef al Directiei de Sanatate Publica Bucuresti si sef al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului. La Spitalul "Sf. Pantelimon", locul prof. dr. Florian Popa a fost luat de doctorul ortoped Dan Serban - absolvent al Academiei de Studii Economice si fost consilier in Ministerul Sanatatii in timpul guvernarii CDR. La conducerea Spitalului Caritas a fost numit in functia de director general interimar medicul stomatolog Bogdan Jansen.
La Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu", locul lui Stefan Bradisteanu este luat de Cezar Macarie - medic la Clinica de Cardiologie a insitutului. La Institutul Fundeni, in locul prof. dr. Dan Tulbure a fost numit director general interimar medicul militar Serban Marinescu - fost sef al Directiei Asistenta Medicala din Ministerul Apararii Nationale si comandant al Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central. La Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni", dr. Claudiu Turculet a fost numit in locul prof. dr.Vlad Ciurea.

Ministrul Sanatatii: Sistemul sanitar nu este subfinantat

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu nu crede ca sistemul de sanatate este subfinantat, insa tot el declara ca "aproape 30 la suta din fondurile alocate sistemului sanitar sunt cheltuieli inutile, ceea ce duce la subfinantare". In opinia sa, la ora actuala banii din Sanatate sunt cheltuiti "fie intr-un mod eronat, fie ilegal". Nicolaescu sustine, in continuare, ca unitatile spitalicesti nu au la conducere buni manageri: "Chiar daca nu sunt niciodata bani suficienti pentru toate investitiile, problema este ca banii de care dispui sa ii folosesti eficient. Nu mai accept sa dam fonduri pentru acoperirea gaurilor negre. Unitatile spitalicesti sa recupereze banii". Acesta spune ca cei care nu sunt de acord cu masurile luate de el, "urmaresc de fapt doar interesele personale".

15 directori generali interimari

Spitalul Clinic de Urgenta ''Bagdasar-Arseni'' - dr. Claudiu Turculet
Spitalul Judetean ''Mavromati'' Botosani - dr. Mimor Ovidiu Florentin
Spitalul Caritas - dr. Jansen Bogdan
Institutul de Boli Cardiovasculare ''C.C. Iliescu'' - prof. dr. Cezar Macarie
Spitalul Judetean de Urgenta Constanta - conf. dr. Tofolean Ioan Tiberiu
Spitalul Judetean de Urgenta Craiova - Calangiu Cristina Mariana
Spitalul Elias - dr. Vlad Romano
Institutul Clinic Fundeni - prof. dr. Serban Marinescu
Institutul Inimii ''N. Stanicioiu'' Cluj-Napoca - prof. dr. Mircea Barsan
Spitalul Clinic Judetean Oradea - dr. Cacuci Ovidiu Gogu
Spitalul ''Sf. Pantelimon'' Bucuresti - dr. Dan Serban
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - dr. Radulescu Silviu Calin
Spitalul Judetean de Urgenta Targu-Mures - Baila Lucian
Spitalul Clinic de Obstetrica - Ginecologie ''Dr. D. Popescu'' Timisoara - dr. Sas Ioan
Spitalul Judetean de Urgenta Arges - dr. Copciag Gabriel


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.