La ora actuala, in legislatia romaneasca nu exista nici un text expres privind eutanasia sau suicidul asistat medical, precizeaza prof. dr. Vasile Astarastoae si medic primar legist Beatrice Ioan. "Codul de deontologie medicala are o sectiune special
La ora actuala, in legislatia romaneasca nu exista nici un text expres privind eutanasia sau suicidul asistat medical, precizeaza prof. dr. Vasile Astarastoae si medic primar legist Beatrice Ioan. "Codul de deontologie medicala are o sectiune speciala in care eutanasiei si suicidului asistat li se dedica trei articole: Medicul trebuie sa incerce reducerea suferintei bolnavului incurabil, asigurand demnitatea muribundului. Se interzice cu desavarsire eutanasia, adica utilizarea unor substante sau mijloace in scopul de a provoca decesul unui bolnav, indiferent de gravitatea si prognosticul bolii, chiar daca a fost cerut insistent de un bolnav perfect constient. Medicul nu va asista sau indemna la sinucidere sau autovatamare prin sfaturi, recomandari, imprumutarea de instrumente, oferirea de mijloace si va refuza orice explicatie sau ajutor in acest sens", afirma Vasile Astarastoae si Beatrice Ioan. In acelasi timp, acestia spun ca un articol deosebit de important, chiar daca nu cu referire speciala la eutanasie si suicid asistat este acela in care se prevede ca "pacientul nevindecabil va fi tratat cu aceeasi grija si atentie ca si cei care au sanse de vindecare".
Pe de alta parte, Astarastoae si Ioan atrag atentia asupra faptului ca: "Codul Penal Roman reglementeaza doar omorul. In aceste conditii, eutanasia si suicidul asistat ar putea fi interpretate ca fiind izvoare de circumstante atenuante tinand cont de motivatia particulara - omor din mila - si de participarea victimei. Desi in Romania nu exista la momentul actual o reglementare legala a eutanasiei si suicidului asistat medical, discutiile pe aceasta tema se poarta la diverse niveluri ale societatii romanesti, astfel ca eutanasia si suicidul asistat medical sunt recunoscute ca dileme actuale in practica medicala din tara noastra".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.