Se scriu zilele acestea paginile unei alte epoci a raporturilor dintre Biserica Catolica si cea Ortodoxa. Insa, in noua faza a dialogului, a reliefat ieri Papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia primirii in audienta a membrilor Comisiei de dialog dintre
Se scriu zilele acestea paginile unei alte epoci a raporturilor dintre Biserica Catolica si cea Ortodoxa. Insa, in noua faza a dialogului, a reliefat ieri Papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia primirii in audienta a membrilor Comisiei de dialog dintre Biserica Catolica si cea Ortodoxa, doua aspecte sunt esentiale: "eliminarea divergentelor care subzista, precum si restabilirea deplinei comuniuni, un bun esential al discipolilor lui Hristos". "Trebuie sa urmarim cu umilinta, curaj si luciditate - a indemnat Sfantul Parinte - infaptuirea vointei Mantuitorului Nostru Iisus Hristos, chiar daca aceasta nu coincide cu simplele noastre proiecte umane". Realizarea unitatii depline a Bisericii si reconcilierea dintre fratii crestini - este convins Pontiful - "va fi rasplata supunerii noastre vointei Domnului". In final, Papa a invitat toti crestinii sa se roage impreuna pentru realizarea unitatii depline a Bisericii, "unitatea reprezentand un dar de la Dumnezeu". Iar rugaciunea, cheia ecumenismului, trebuie sa constituie, de asemenea, un indemn la "cunoastere reciproca si dorinta de dialog, sub semnul iubirii de adevar, compasiune si umilinta".
Discursul Papei reprezinta un raspuns la semnificativul semnal de detensionare lansat in luna septembrie de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului; Bartolomeu I. Dupa ani de serioase dificultati interne si externe in raporturile dintre cele doua confesiuni crestine, Preafericitul Bartolomeu a informat Vaticanul in legatura cu decizia comuna a bisericilor ortodoxe de a reactiva "Comisia mixta internationala pentru dialog teologic dintre Biserica Catolica si cea Ortodoxa in ansamblul sau".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.