Intr-o ultima incercare de ajungere la un acord pe tema cadrului financiar al UE pe 2007-2013, liderii europeni au intervenit ieri pentru o recalculare a rabatului de la bugetul comunitar de care beneficiaza Marea Britanie, transmite Reuters. "Presed
Intr-o ultima incercare de ajungere la un acord pe tema cadrului financiar al UE pe 2007-2013, liderii europeni au intervenit ieri pentru o recalculare a rabatului de la bugetul comunitar de care beneficiaza Marea Britanie, transmite Reuters. "Presedintele a solicitat echipei sale sa recalculeze rabatul, astfel incat sa se creeze premisele unui compromis", a declarat, ieri, o sursa din cadrul Comisiei Europene in urma intrevederilor pe care seful Executivului comunitar, Jose Manuel Barroso, le-a avut cu presedintele francez Jacques Chirac, si al premierul britanic Tony Blair. Initiativa a fost insotita o noua propunere de buget, de data aceasta din partea Frantei, Germaniei si Spaniei, noua oferta a Presedintiei britanice a Uniunii, mai precis cea de-a treia, lasandu-se asteptata in cursul serii de ieri. Potrivit Rompres, varianta franco-germano-spaniola propune, in cuvintele secretarului de stat spaniol pentru Afaceri Europene, Alberto Navarro, "impartirea echitabila a costului extinderii, pentru ca Regatul Unit sa-si asume pe deplin costul extinderii in mod permanent", precum si revizuirea bugetului global - ceruta de britanici cu scopul de a reduce substantial cheltuielile agricole ale UE - incepand din 2014.
Merkel, in rol de mediator
Solicitata de presedintele francez, Jacques Chirac, si premierul britanic, Tony Blair, cancelarul german, Angela Merkel, a adus o contributie importanta pentru a se ajunge la un compromis privind rabatul britanic si revizuirea bugetului, relateaza Rompres. Cancelarul german "a adus o contributie importanta, la cererea Frantei si a Marii Britanii. Ea s-a straduit sa mentina marja de manevra", a declarat, ieri, o sursa europeana, refuzand sa vorbeasca totusi de o mediere germana. "Avansam penibil pas cu pas. Nu este exclus un esec. Este greu de obtinut un compromis", a insistat sursa respectiva, subliniind ca Parisul si Londra au dorit ca Angela Merkel sa intervina in cadrul dezbaterilor de la Bruxellles. Germania a propus o crestere a bugetului global al Uniunii Europene pana la nivelul de 862,5 miliarde de euro, cu 13,2 miliarde in plus fata de planul bugetar britanic, reprezentand echivalentul a 1,045% din PIB-ul UE cu 25 de membri, plus Romania si Bulgaria, a precizat un oficial european.
Demersuri eficiente, negocieri dificile
Negocierile liderilor europeni pe tema bugetului UE pentru 2007-2013 se anuntau, insa, "dificile", in pofida "demersurilor eficiente" efectuate pana in prezent, potrivit purtatorului de cuvant al premierului britanic Tony Blair. "Chiar daca au existat demersuri eficiente, dosarul ramane dificil", a afirmat responsabilul britanic, citat de Mediafax, cu ocazia reuniunii de ieri a sefilor de stat si de guvern ai celor 25 de state membre ale UE. "Credem ca oamenii incearca sa ajunga la un compromis. Se poate ajunge? Ramane de vazut", a adaugat oficialul britanic, subliniind ca un eventual acord "nu va fi ideal pentru nimeni". Cu toate acestea, partea britanica parea dispusa sa rezolve problema perspectivelor financiare ale UE pe 2007-2013. "Cu siguranta, va trebui sa dam dovada de flexibilitate", aprecia, ieri, ministrul de Externe britanic, Jack Straw, precizand, totusi, ca flexibilitatea Londrei se va manifesta "in cadrul strategiei generale pentru Uniune si in conformitate cu disciplina bugetara pe care am anuntat-o". "In cazul in care Franta, Germania si Marea Britanie vor ajunge la un acord, va fi mult mai usor pentru celelalte state sa le urmeze exemplul", a punctat seful diplomatiei britanice, citat de Reuters.
PE, inflexibil in privinta ofertei britanice
Sefii de stat si de Guvern din UE nu ar trebui sa "isi piarda timpul discutand propunerea britanica" de buget, prezentata miercuri, pentru ca aceasta "nu va fi acceptata de Parlament", a avertizat presedintele Legislativului comunitar, Josep Borrell, in prima zi a Consiliului European de iarna de la Bruxelles. "Daca acceptam bugetul in forma propusa de Marea Britanie ar insemna sa ne reducem din obiectivele propuse", a apreciat Borell, referindu-se la insuficienta fondurilor agricole, care ar crea greutati mai ales noilor state membre, si in actuala formula a UE cu 25 de tari membre si in formula UE-27, dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei. "Este posibil ca unii sa isi imagineze ca deputatii vor ceda la presiunile guvernelor. Acest lucru s-a intamplat in trecut, dar nu va mai functiona, situatia s-a schimbat", a afirmat Borrell. Indiferent daca se va incheia sau nu cu un acord, summitul de la Bruxelles nu se va prelungi dincolo de termenul stabilit, au informat responsabili guvernamentali cu rang inalt. Cu toate acestea, ritmul lent al negocierilor de ieri anunta, totusi, o prelungire a reuniunii din Capitala Belgiei. "Obiectivul presedintiei britanice este sa incheie summit-ul vineri seara (ieri seara, n.red.), cu sau fara acord. Este ceea ce a declarat premierul Blair", a precizat un oficial spaniol. "O zi in plus nu va aduce mai multe clarificari", a intervenit, la randul sau, un reprezentant al Berlinului. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.