Se implinesc, astazi, 16 ani de cand eroii Timisoarei au iesit in strada, dand semnalul decisiv pentru inlaturarea regimului totalitar comunist. In seara zilei de 16 decembrie 1989, pe fondul protestelor unor credinciosi reformati impotriva evacuarii
Se implinesc, astazi, 16 ani de cand eroii Timisoarei au iesit in strada, dand semnalul decisiv pentru inlaturarea regimului totalitar comunist. In seara zilei de 16 decembrie 1989, pe fondul protestelor unor credinciosi reformati impotriva evacuarii pastorului Laszlo Tokes, sute de timisoreni s-au adunat in Piata Maria din Timisoara, scandand lozinci anticeausiste si anticomuniste. Demonstrantii au manifestat intreaga noapte in zona centrala a orasului si in complexul studentesc. Refuzand orice dialog cu demonstrantii, comunistii aflati la putere au ordonat represiunea manifestarii. Fortele de ordine ale Militiei au intervenit brutal, inregistrandu-se primele victime. Zeci de persoane au fost urcate in dube si incarcerate. Au inceput lupte de strada soldate cu morti si raniti, iar Timisoara a fost izolata, caile de acces in oras fiind blocate. Insa toate masurile luate de puterea comunista s-au dovedit ineficiente in fata timisorenilor insetati de libertate. Pentru regimul comunist si clanul Ceausescu, 16 decembrie 1989 a insemnat inceputul sfarsitului. In memoria acelor dramatice zile, la Timisoara debuteaza astazi un program aniversar comemorativ, cuprinzand pelerinaje si depuneri de coroane, mese rotunde, competitii sportive, lansari de carte. Astazi, are loc o masa rotunda organizata de Societatea "Timisoara" - "Comunism - Revolutie - Lustratie", la care participa istoricii Adrian Cioroianu, Victor Neumann, Stejarel Olaru, Marius Oprea, Cristian Parvulescu, Claudiu Secasiu. Invitati speciali sunt Emil Boc, Valeriu Stoica si Gheorghe Ciuhandu. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.