Grupul Rompetrol a initiat procedurile de arbitraj international impotriva statului roman la tribunalul de pe langa Banca Mondiala, din Washington, aratand ca autoritatile au provocat grupului, prin hartuieli judiciare si administrative, pierderi eva
Grupul Rompetrol a initiat procedurile de arbitraj international impotriva statului roman la tribunalul de pe langa Banca Mondiala, din Washington, aratand ca autoritatile au provocat grupului, prin hartuieli judiciare si administrative, pierderi evaluate la peste 100 milioane dolari, se arata intr-un comunicat al grupului. Firma de avocatura Salans, care reprezinta Rompetrol, a initiat procedurile la Centrul International de Solutionare a Disputelor legate de Investitii (ICSID) al Bancii Mondiale, acuzand autoritatile de incalcare a tratatului bilateral de protejare reciproca a investitiilor incheiat de Romania si Olanda, tara in care este inregistrat grupul petrolier. "Pe data de 8 decembrie, Guvernul Romaniei a respins cererile de despagubire formulate de grupul Rompetrol NV, cu sediul in Olanda, cu privire la pierderile inregistrate ca urmare a permanentei hartuiri judiciare si administrative la care a fost supusa atat compania cat si unii dintre directorii acesteia de institutiile de stat si de reprezentantii procuraturii, pe parcursul ultimilor doi ani", se arata in comunicat. Reprezentantii Rompetrol afirma ca pierderile financiare determinate de "hartuirea judiciara si administrativa" sunt estimate in prezent la peste de 100 de milioane de dolari, iar investigatiile si acuzele aduse grupului sunt nefondate si au la baza motivatii politice.
Echipa de avocati este condusa de Obie Moore, avocat asociat al biroului Salans din Bucuresti, si Sarah Francois-Poncet, avocat asociat cu sediul la Paris si coordonator al departamentului de Arbitraj International al companiei de avocatura.
Reamintim, avocatii Rompetrol au cerut Guvernului, in luna iulie, solutionarea disputei pe cale amiabila, solicitand plata daunelor materiale cauzate companiei si actionarilor acesteia. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, declara, saptamana trecuta, ca Executivul a respins cererea Rompetrol, pe motiv ca nu sunt indeplinite conditiile pentru atragerea raspunderii.
Acesta este cel de-al patrulea proces deschis la ICSID impotriva autoritatilor romane.
Primul dintre acestea, intentat de firma americana Noble Ventures, care a cerut daune in valoare de 353 milioane de dolari, ca urmare a anularii privatizarii Combinatului Siderurgic Resita (CSR), a fost castigat de statul roman. Pe rolul Curtii mai este inregistrat un dosar impotriva Romaniei, depus de fostul operator al magazinelor duty-free EDF.
In luna octombrie 2005, fratii Ioan si Viorel Micula, principalii actionari ai grupului alimentar European Drinks, au anuntat ca au deschis un proces impotriva statului, in legatura cu decizia autoritatilor privind eliminarea unor facilitati fiscale acordate grupului pentru investitiile in zonele defavorizate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.