Irakienii s-au prezentat, ieri, la urne, pentru a se pronunta in privinta componentei viitorului Parlament de la Bagdad. Scrutinul, cel de-al treilea organizat, anul acesta in Irak, dupa alegerile generale din 30 ianuarie si referendumul asupra Const
Irakienii s-au prezentat, ieri, la urne, pentru a se pronunta in privinta componentei viitorului Parlament de la Bagdad. Scrutinul, cel de-al treilea organizat, anul acesta in Irak, dupa alegerile generale din 30 ianuarie si referendumul asupra Constitutiei, din 15 octombrie marcheaza ultima etapa a tranzitiei politice a tarii. Competitia pentru cele 275 de fotolii ale legislativului a aliniat la start peste 7.500 de candidati, reprezentand 307 entitati politice si 19 coalitii. Dintre cele 275 de mandate, 230 sunt distribuite pentru cele 18 provincii, iar 45, numite "mandate nationale", vor fi oferite partidelor care nu vor obtine nici un loc la nivelul provinciilor, dar al caror rezultat national va fi totusi satisfacator. Presedintele Jalal Talabani a fost primul care a votat in orasul sau natal, Suleimaniyah. Termenul limita pentru inchiderea urnelor, programat, imitial, pentru ora locala 17:00, a fost prelungit cu o ora. Toate fortele de securitate din Irak - peste 200.000 de persoane - au fost plasate in stare de alerta, in conditiile in care gruparile extremiste, inclusiv cea condusa de liderul al-Qaida din Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a amenintat cu atacuri si perturbarea procesului electoral. Cu toate acestea, violente sporadice s-au facut simtite de la primele ore ale diminetii, la Bagdad, Mosul si Tikrit. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.