"Iranul este o amenintare reala; a declarat presedintele american, George W. Bush, intr-un interviu acordat, miercuri, postului de televiziune Fox, reamintind ca a incadrat, in mod intemeiat, aceasta tara, pe "axa raului". Bush a lansat expresia "axa
"Iranul este o amenintare reala; a declarat presedintele american, George W. Bush, intr-un interviu acordat, miercuri, postului de televiziune Fox, reamintind ca a incadrat, in mod intemeiat, aceasta tara, pe "axa raului". Bush a lansat expresia "axa raului", incluzand Iranul, Irakul si Coreea de Nord in cadrul discursului despre starea natiunii sustinut pe 29 ianuarie 2002. Bush s-a declarat ingrijorat din cauza "unei teocratii fara transparenta a unei tari al carei presedinte a declarat ca distrugerea Israelului face parte din politica sa externa, a unui stat care nu asculta de exigentele lumii libere care ii cere sa renunte la ambitia de a avea arma nucleara".Presedintele american a repetat ca tara sa continua sa pledeze pentru o solutie diplomatica, noteaza Rompres. Afirmatiile formulate, miercuri, de liderul Washingtonului, survin unor noi grave declaratii la adresa Israelului, pronuntate de presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad. Ultraconservatorul de la Teheran a calificat Holocaustul drept mit si a propus mutarea Israelului in Europa, Statele Unite, Canada sau Alaska. In luna octombrie, el ceruse stergerea Israelului de pe harta. Statele Unite si aliatul lor israelian sunt convinse ca activitatile nucleare civile ale Iranului au, in realitate, un scop militar. Americanii au acordat o sansa negocierilor desfasurate de UE cu Iranul, o noua runda de tratative fiind prevazuta pentru 21 decembrie. Liderul politic al gruparii islamiste palestiniene Hamas, Khaled Meshaal, s-a grabit sa-si exprime solidaritatea cu Iranul. Aflat in vizita la Teheran, Meshaal a avertizat, ieri, ca miscarea sa va riposta, deschizand "un camp de lupta in Palestina", daca Israelul va lansa atacuri asupra unor obiective nucleare iraniene. Iranul sustine ca dezvolta un program nuclear in scopuri strict civile, desi Occidentul, in special SUA, afirma ca, sub aceasta masca, Teheranul urmareste obtinerea armei atomice.
Dupa declaratiile lui Ahmadinejad, autoritatile israeliene au afirmat ca statul evreu dispune de capacitatatile militare necesare pentru a se apara in fata pericolului iranian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.