Dupa ce a citit un popular roman istoric - "Aleksandr al II-lea: Ultimul mare Tar"-, presedintele american, George Bush, a trimis autorului, scriitorul rus Edvard Radzinski (foto sus), un cadou constand intr-un stilou de aur ce poarta semnatura prese
Dupa ce a citit un popular roman istoric - "Aleksandr al II-lea: Ultimul mare Tar"-, presedintele american, George Bush, a trimis autorului, scriitorul rus Edvard Radzinski (foto sus), un cadou constand intr-un stilou de aur ce poarta semnatura presedintelui, transmite RIA Novosti.
"Mi-a trimis o scrisoare foarte frumoasa si un cadou foarte potrivit pentru un scriitor: un stilou de aur cu autograful sau. Cred ca mi-a citit cartea cu atentie", a declarat Radzinski jurnalistilor prezenti la lansarea cartii in SUA. Alegerea lui Bush pare sa reflecte interesul sau pentru cartile despre terorism. Una din primele organizatii teroriste a aparut in Rusia, "Vointa Poporului", in timpul domniei lui Aleksandr al II-lea, iar membrii sai l-au si asasinat pe tar in 1881.
"A fi presedinte este o profesie, iar cand un american incepe sa se familiarizeze cu ea, incearca sa faca tot ce ii sta in putinta. Desigur, cand Bush a aflat ca exista o carte despre terorism, si-a dorit sa o citeasca, in primul rand pentru ca abordeaza aceasta problema si, in al doilea rand, a putut afla ca razboiul impotriva terorismului a fost declarat cu mult timp inaintea sa", arata scriitorul rus. Romanul lui Radzinski despre originile terorismului a fost printre cartile luate de presedintele american la ranch-ul sau din Texas pe perioada vacantei de cinci saptamani din aceasta vara, scrie si Moskovskie Novosti.
Aleksandr al II-lea a domnit intre anii 1855-1881 si era cunoscut ca "tarul Eliberator", deoarece a eliberat 23 de milioane de rusi din sclavie in 1861, cu doi inainte ca Abraham Lincoln sa semneze "Proclamatia de Emancipare". Reformele sale guvernamentale au fost, insa, si distrugerea sa. La dreapta, ele au provocat o puternica reactie conservatoare. La stanga, ele au contribuit la realizarea obiectivelor unei miscari politice radicale ce folosea violenta, inclusiv crimele si plasarea de bombe. Cand a decis sa opreasca procesul de reformare, violentele s-au intensificat. Aleksandr al II-lea a devenit, de fapt, primul lider mondial care a declarat razboi terorismului, dar nu avea sa fie si ultimul.
Dupa ce a supravietuit la sase tentative de asasinat, Aleksandr a fost ucis de un grup de anarhisti care au aruncat cu bombe in trasura tarului, in timp ce acesta se deplasa prin Sankt Petersburg. Ei planuisera atacul timp de cateva saptamani intr-un apartament aflat vizavi de cel al lui Dostoevski. (Agentia "Rusia la zi")


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.