Presa europeana de ieri a comentat pe larg summitul Consiliului European, majoritatea publicatiilor apreciind, la unison, ca exista slabe sanse ca in timpul reuniunii sa se ajunga la un compromis referitor la bugetul blocului comunitar. Ziarele germa
Presa europeana de ieri a comentat pe larg summitul Consiliului European, majoritatea publicatiilor apreciind, la unison, ca exista slabe sanse ca in timpul reuniunii sa se ajunga la un compromis referitor la bugetul blocului comunitar. Ziarele germane au fost, in mod pariticular, cele mai critice la adresa presedintiei britanice a UE, informeaza BBC, calificand-o drept o dezamagire.
"Anuntata revolutie nu a avut loc", a titrat ziarul Der Tagesspiegel, apreciind ca "prosmisiunea unei mari conduceri politice a Europei, sub presedintia Marii Britanii, nu s-a realizat". Astfel, ziarul german aminsteste ca dupa ce, la preluarea presedintiei semestriale de catre Marea Britanie, in iunie, premierul Tony Blair vorbea despre "o Primavara Europeana", recentele propuneri ale acestuia privind bugetul UE reprezinta "o dezamagire". Der Tagesspiegel considera insa ca exista sanse ca la summitul de la Bruxelles sa se ajunga, pe ultima suta de metri, la un compromis, in pofida reactiilor anti-Blair.
Ziarul Die Welt aprecia ca seful guvernului de la Londra "si-a abandonat de mult rolul de mediator onest, care, in calitate de presedinte al Consiliului European, va sacrifica interesele nationale in favoarea celor ale comunitatii". In acest fel, aprecia publicatia germana, Blair "si-a pierdut credibilitatea, dar si afirmatia prin care sustinea ca lupta pentru reforma Uniunii Europene", sustine Die Welt.
In opinia celor de la ziarul spaniol El Pais, dupa recentele esecuri, cu siguranta, UE are nevoie de un acord clar asupra bugetului Uniunii, insa "nu cu orice cost". "Noile propuneri avansate de Blair nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoile financiare ale noilor state membre", considera El Pais. Potrivit ziarului iberic, "este o ironie cruda sa inviti aceste state in UE si apoi sa nu ai suficienti bani pentru a le ajuta cum trebuie", adauga El Pais, reamintind ca Spania, Portugalia, Grecia si Irlanda, au fost sprijinite financiar in momentul in care s-au alaturat blocului comunitar.
Ultima firimitura britanica?"
"Ar fi trist daca premierul britanic, care a promis ca va plasa tara sa in centrul Europei va provoca, de fapt, un nou impas la finalul mandatului presedintiei britanice a UE", a completat publicatia spaniola.
"Ultima firimitura britanica?", se intreba publicatia ceha Pravo referindu-se la cele doua miliarde de euro, propunerea revizuita a Marii Britanii. In acelasi timp, ziarul se intreba daca nu cumva premierul Blair a pastrat un as in maneca, pe care l-ar putea folosi in ultimul moment la summitul de la Bruxelles.
Cotidianul francez Le Figaro a titrat "Confruntare Chirac Blair la Bruxelles". Publicatia a dorit sa sublinieze astfel ca "Londra si Parisul sunt la cutite in privinta rabatului britanic si a politicii agricole a UE".
O altfel de opinie a avut ziarul sarb Blic, care considera ca, probabil, summitul va fi folosit pentru reglarea conturilor intre state membre puternice, in detrimentul tarilor mai mici, recent intrate in UE sau ale celor care aspira sa adere, cum ar fi Macedonia. Pentru ziarul vienez Der Standard, nu e nici o indoiala ca recentele propuneri de buget arata ca "Europa este condusa de minti meschine". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.