Scandalul presupuselor operatiuni clandestine desfasurate de CIA in Europa, bugetul Uniunii Europene pe 2007-2013 si rapoartele privind aderarea Romaniei si Bulgariei au dominat dezbaterile din cadrul Legislativului comunitar, reunit, ieri, la Strasb
Scandalul presupuselor operatiuni clandestine desfasurate de CIA in Europa, bugetul Uniunii Europene pe 2007-2013 si rapoartele privind aderarea Romaniei si Bulgariei au dominat dezbaterile din cadrul Legislativului comunitar, reunit, ieri, la Strasbourg, cu o zi inainte de desfasurarea summitului european de la Bruxelles, la care este asteptat si presedintele Traian Basescu. Romania are o sansa aproape unica: daca bugetul nu va favoriza Romania azi, sub presedintia britanica a UE, sunt slabe sperante ca Austria si Finlanda, care urmeaza l;a rand, vor sustine cauza romaneasca. Raportul Moscovici privind stadiul pregatirilor Romaniei pentru aderarea la spatiul european la 1 ianuarie 2007 s-a regasit si el pe agenda discutiilor din Parlamentul European. Adoptat la 23 noiembrie in Comisia pentru Afaceri Externe, intr-o forma amendata, raportul Moscovici, care va fi votat, astazi, in plenul Parlamentului European, prezinta lupta impotriva coruptiei drept o chestiune "urgenta" pentru autoritatile romane, solicitand, totodata, depunerea unor eforturi suplimentare pentru implementarea legislatiei europene privind protectia mediului. Pe langa aceste probleme reale au mai aparut altele false: documentul cuprinde noi referiri speciale la situatia minoritatilor in general si la protejarea celei maghiare in special, recomandand Bucurestilor sa adopte legea minoritatilor in cel mai scurt timp posibil. Lobby-ul unguresc din Parlamentul European a fost extrem de virulent solicitand chiar "mai mult decat autonomie culturala". Totodata, au aparut doua noi amendamente privind existenta presupuselor centre de detentie CIA prin care se solicita ca Romania sa ofere Uniunii Europene toate detaliile disponibile. Si in privinta adoptiilor, parlamentarii europeni par sa fi uitat ca indeplinim toate standardele solicitate de UE si cer deportarea spre familii straine a circa 1100 de copii romani. Documentul insista, de asemenea, ca Parlamentul European sa fie pe deplin asociat la orice decizie a Executivului de la Bruxelles in legatura cu activarea clauzei de salvgardare, prevazute in Tratatul de Aderare a tarii noastre la UE. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.